Майка и дъщеря отвличат кучета в София

Калоян Константинов Последна промяна на 17 април 2014 в 11:01 40982 35

Двете похитителки вкарват откраднатия Доро в колата си. Снимката е от камерите на
Двете похитителки вкарват откраднатия Доро в колата си. Снимката е от камерите на "Била".

Майка и дъщеря отвличат домашни кучета в София, алармира пострадала стопанка.

На 6 април Диди Цонева оставила своя голдън ретривър пред магазин "Била" в кв. "Хиподрума", докато пазарувала. Когато излязла, кучето го нямало.

Днес вече ретривърът Доро е открит жив и здрав, но историята зад изчезването му и намирането му е повече от обезпокоителна.

След като Доро изчезва, стопанката моли магазина за запис от охранителната камера. На него се виждат две жени, които хващат кучето за поводите и го вкарват до колата си, след което поемат в неизвестна посока. 

По думите на Диди Цонева въпреки наличната информация полицията бездейства и жената се обръща за помощ към хората в социалната мрежа. Само за ден публикацията й е споделена 8000 пъти. Благодарение на това в крайна сметка успява да намери своя домашен любимец. Въпреки щастливия край тя е убедена, че посегателството над кучето й не е изолиран случай, а проява на системно действаща престъпна група.

"Доро се намери и съм много щастлива, но това е рецидив, нещо, което няма да спре в момента и не е случайно, а е организирано. Какво седи зад всичко това – не мога да кажа все още, коментира пред ОFFNews собственичката на животното. - Има десетки варианти, слухове, информации от съседи*, на които все ми се иска да не повярвам. Не получих почти никакво съдействие от полицията, всичко дължа на приятели, близки и някои хора, които са ми никакви, но бяха изключително отзивчиви. Благодарение на тези хора, както и на една случайна полицейска кола, всичко се оправи. Защото оперативният работник, който работи по случая, въобще не ми вдигаше телефона. Днес продължавам да го търся, за да коментираме случилото се, да му кажа едно формално „благодаря“, защото все пак направи нещо – набави писмо, с което да изискаме запис от камерите на „Била“, което той писа три дни. Толкова продължи и даването на номер по преписката. Аз загубих шест дни, защото тези хора работиха безкрайно бавно. Разбирам, че вътрешните разпоредби им пречат, но тези вътрешни разпоредби ще бавят случващото се до безкрай освен ако някой не умира или не заплашва непосредствено живота на друг човек."

Преди ден, над седмица след похищението, жената получила обаждане от гражданин, прочел апела й. Той й сигнализирал, че е видял две жени да свалят кучето от автомобил. Тя хукнала към адреса.

Вместо от разследващите случая, Цонева получила неочаквано съдействие от случайно минаваща патрулка. "Благодаря на полицаите с патрулната кола, които спрях на улицата и които изобщо не бяха запознати със случая, но тръгнаха с мен просто защото имаше информация, че точно в момента похитителите свалят кучето от колата и го вкарват във входа си. Полицаите постъпиха адекватно, останаха с мен до края, извикаха свои колеги от Шесто районно", добавя жената.

Двете жени са снимани от камерата на "Била" в момента на кражбата на кучето.

"Отидох при похитителите не на своя глава, разбира се, обадих се първо на оперативния работник, който не вдигна телефона, обадих се на дежурния полицай на Шесто районно, който ми каза да застана на „Витошка“ и да чакам патрулка, която чаках 45 минути. Тя трябваше да дойде не от 6-о, а от 4-о РПУ заради местоживеенето на въпросните крадли. Аз така и не дочаках изпратената към мен кола, видях полицейски автомобил, махнах му. Оказа се, че това са хора от Софийско градско районно управление. Казах им, че в момента телефонът ми звъни, че ми вкарват кучето в някакъв вход, имам преписка в 6-о – и хукнах, докато тях ги засече светофарът. Тичах, за да мога да се справя със ситуацията, тъй като не разчитах на полицията. Те обаче ме последваха и благодарение на тях всичко останало се разви добре", разказва Диди.

"Полицаите поискаха някой от 6-о РПУ да дойде, който обаче се забави 2 часа. 2 часа, през които ние седяхме пред блока и чакахме. Служителите на реда не пуснаха двете жени, които бяха откраднали кучето ми, да се качат в апартамента си, тъй като при тях има много кучета и можеха да сторят нещо на моето. Накрая дойде една дама следовател, дойде друг оперативен работник, а не този, с когото контактувам, както и още един полицай с микробус", продължава тя с разказа си.

"Дадох шанс на тези жени, като ги попитах още преди полицията да ме настигне „Дали не сте намирали едно куче голдън ретривър пред „Била“?. Едната ми каза: „О, едно такова ме гризна леко по ръката, защото го погалих, и избяга.“ Дадох им възможността да се измъкнат и да се опитат да бъдат добри, да се обяснят нормално, но не го направиха. Полицаите пет пъти ги попитаха дали при тях има такова куче, а те казаха, че гледат много кучета. Полицаите ги питаха отново, но двете жени вече по-нападателно отговориха същото. Просто бяха страшно нагли. Чак когато дойдоха от 6-о районно със заповед за обиск и им казаха, че ако не свалят точно това куче, ще разбият вратата им и ще изведат навън всички останали животни, те свалиха голдън ретривъра ми, който видимо ме позна. Той обаче беше подут като балон. Тъпкан е умишлено с нещо, но не знам с какво или защо. Ще бъда директна и ще кажа, че около 5 килограма физиологични отпадъци е изхвърлило от снощи кучето до този момент. За пръв път виждах нещо такова, това не беше куче, това беше балон", споделя стопанката.

В крайна сметка крадлите дори обвинили Цонева, че не им се е отблагодарила за грижите за кучето и я попитали дали няма пак да им го доведе... "Всичко приключи с това, че аз седях пред 6-о районно към 11 часа вечерта, защото трябваше да пиша показания, след като приключи този 5-6-часов екшън. Двете жени бяха докарани от полицията. Те дойдоха при мен и ми казаха: „Ами Вие няма ли поне да кажете, че сме го гледали добре? И няма ли от време на време да ни го водите, за да го виждаме?“ И всичко свърши".

"От полицията не получих съдействие, защото оперативният работник единият ден беше забравил да си вземе служебно писмо, с което да вземе записа от „Била“. Аз преди това бях говорила с мениджъра по сигурността на веригата, който оказа съдействие. Отидох при работника, казах му да си го носи, при което той отива в „Била“ без такова писмо и, естествено, не му дават записа. Но ми се обаждат по телефона и ми казват, че той не е донесъл писмото, заради което аз пак го ръчкам, моля го. Моля го – тъй като информацията, която имах за модела на колата и т.н., стесняваше кръга, да ми помогне да разпознаем номера на колата, но той ми каза „Търси си връзки в Софийско градско, за да ти го разчетат. Колегите може да спрат автомобила, ако имаш връзки.“ И го питам защо аз да търся връзки, нали той е оперативният работник", завършва тя историята на изчезналия Доро.

Снимка на Доро, направена от стопанката му преди време.

Притеснителното е, че останалите кучета при тези жени не могат да бъдат проверени освен ако собствениците не са подали жалби, че животните им са откраднати. Така полицията ще има право на проверка. "А тези жени бяха принудени да изведат Доро, след като ги заплашиха, че ще разбият вратата на жилището им. И сега в протокола пише, че са го предали доброволно. Това доброволно предаване ли е според Вас?", пита Диди Цонева

Тя съветва всички собственици на домашни любимци да си пазят животните, защото няма спасение. 

*Според слухове, които се носят, от жилището на двете жени често се носи воня на мърша, а котките и кучетата, които живеят в апартамента им, са огромна бройка. Част от мълвата гласи, че крадлите ползват мазето си за кланица, като изкормват животните, чиито вътрешности после продават за хирургически конци. Коментари в мрежата под публикации, свързани със случая, потвърждават тези хипотези, но доказателства няма, защото полицията така и не е влязла в дома на похитителките. В мрежата се посочва и точният адрес. Той се намира в центъра на столицата, в блок на бул. "Витоша".

Интервю с жената, коят

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2014 в 11:04

Нали се сещате,че накрая някой не толкова спокоен,колкото тази жена ще ги хване и няма да им се вярва,добре като ги убиват така тези животинчета,защо полицията не ги обискира по-дяволите ? Тъй като нямам куче и няма какво да крадат нищо няма да стане,но ако ми го откраднат бих ги пречукал от бой без да ми пука особено,защото убиват живи същества,на които не им е по-малко гадно да ги убият,отколкото на хората.

18.04 2014 в 17:06

Кучетата сега живеят по добре от хората,ето аз тази нощ работих нощна смяна а кучето което трябва да охранява спа цяла нощ,кой е по умен??

18.04 2014 в 16:32

Първо никоя институция не си е свършила работата.Имало е доста оплаквания към тези лица преди този случай.Да почнем със Столична община-имало ли е проверки, колко кучета се одглеждат в апартамента, регистрирани ли са кучетата, чипирани ли са , ако са съвпада ли номера на чипа с паспорта, съответно имат ли паспорт, ПЛАТЕН ЛИ Е ДАНАКА НА КУЧЕТАТА само до тук има доста нарушения.Как така за едни има глоби, а за други не.Съответно имат право инспекторите заедно с Екоравновесие и НПО-та да влезнат и изземат кучетата.Частна собственост било, добре А ЗАЩО ВЛЕЗНАХА В ДОМА НА БАБАТА ГЛЕДАЛА 3 КУЧЕТА ТА ЧАК И БОЙ ИЗЯДЕ ЖЕНАТА, НАЛИ Е ПАК ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, или просто е нямала тъй наречените"връзки", не си е плащала , а кучетата и имаха и чип и паспорт и платен данък, разбиха и вратата и и потрошиха дома на жената, как така при бабата може , а при този случай не, кое е по различното не ми е ясно.Тук разследващите да почнат да си вършат работата

18.04 2014 в 08:45

Тази история ме просълзи. Аз живея наблизо, и редовно се разхождам кучето си до въпросната Била, и обикновено го връзвам за малко отпред.... Направо съм изумена от това, което прочетох, как може да вземат нещо чуждо, и при това домашен любимец, живо същество, с душа и сърце? Как може да има такива изроди, да крадат чуждите животни, ми то това е все едно да ти откраднат детето? Тези жени трябва да понесат голямо наказание!!!

18.04 2014 в 03:00

честно казано направо тръпки ме побиват какво правят в това мазе...
в групата във феиса - Наказателна бригада - против насилието над животните има линкове и от предишни прояви на тея изроди

18.04 2014 в 00:24

За уточнение на Буден гражданин ,благодаря Ви на всички ,който бяхте пред нашия вход и защитихте справедливостта!
От години това семейство ни тормози и никой не чу жалбите ни! Общинските служители и полицията ми отговориха ,че животните живеят добре !
Остава ние живущите във този вход да хванем гората !

17.04 2014 в 20:26

Kolata hich ne e skypa, Audi A6 sedan za 3 hilqdi leva. Registracionniq nomer e OB 3939, tymen cvqt. Passata im sedi sys spukana guma pred whoda, imat i ford sierra kombi i fiat brava bordo.

17.04 2014 в 19:12

Въпросните дебелани, очевидно над средното материално ниво(притежатели на сравнително скъпа кола и апартамент на Витшока), от години крадат кучета(включително домашни) и котки. Всички съседи се оплакват от остра миризма на мърша идваща от апартамента и мазето. Крадлите очевидно имат и връзки, тъй като множеството оплаквания и жалби са традиционно пренебрегвани. Добавайки и невероятно наглото им поведение и факта, че жената и съпруга й работят като хирурзи по-скоро води до извода, че убиват животните и ползват по някакъв начин ползват органите им за изкарване на пари. Какво правим?

17.04 2014 в 17:59

Ако някой ми вземе кучетата и го знам къде живее, директно ще вляза с вратата в тях.. нека той вика полиция и нека той да се надява полицията да не бездейства... всяка минута забава е фатална, ако историята на тези жени е истинска.. Успех на стопаните!