Стотици полицаи охраняват избора на Гешев, протестът изтикан далеч от ВСС (видео и снимки)

Орлов мост е блокиран с часове

Светослав Метанов 24 октомври 2019 в 09:50 15992 4

Снимка Сергей Антонов

Безпрецедентно масирано полицейско присъствие има района около Висшия съдебен съвет, където днес се провежда изборът на единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Протестиращите срещу назначението му са изтикани далеч от сградата на ВСС - на ъгъла на "Княз Борис I" и "Цар Симеон". До самата сграда пък се допускат само контрапротестиращите и журналисти. Там агенция "ПИК" е издигнала трибуна и е събрала около 200 души, които викат "за" Гешев. Първа от трибуната се изказа Звезделина Мастагаркова от "ПИК".

Протеста можете да гледате наживо във фейсбук страницата на OFFNews.

В строго охраняваната зона хора се допускат само след записване на данните. Репортери се допускат след показване на журналистическа и лична карта. Отцепен от полицията е целият периметър между женския пазар, метростанцията и "Мария Луиза".

Разпределението на зоните на двата протеста е решено от СДВР с обяснението , че заявката на организаторите на протеста срещу "Гешев" - "Боец", е подадена по-късно.

"Спрете колите", "Блокирайте града", призовават протестиращите от "Боец".

На другия полюс са лозунгите на контрапротеста "Гешев подкрепа", "Гешев - шериф на народа", гласят плакатите, а от трибуната звучат хвалебствия за задържаните от него престъпници и за борбата му с олигарсите.

Репортер на OFFNews стана свидетел как "стюарди" на контрапротеста лично решават кой може да влезе в охранявания широк периметър и дори посочват на униформените кого да пуснат. "Тоя не е от наш'те", заяви на полицай един от "стюардите" за човек, който в крайна сметка не бе допуснат вътре.

Малко преди 10 ч групата протестиращи срещи избора на Иван Гешев се насочи към парламента и Орлов мост. За кратко бе спряно движението на кръстовището до Софийския университет, а след него и това на Орлов мост. Към 13 ч кръстовището там все още е блокирано, а демонстриращите не показват да имат намерение да се оттеглят. В протеста участват няколкостотин души. Демонстрацията се предвожда от лидера на "Боец" Георги Георгиев. Той призова хората да донесат палатки и да останат там. Сред протестиращите е и Методи Лалов - водач на листата на "Демократична България" в София. Малко по-късно се присъедини и кандидатът за кмет на София инж. Борислав Игнатов. Очаква се да се присъединят и лидерите от "Демократична България", които пътуват към София.

Протест...

... и контрапротест.

Междувременно МВР разпространи до медиите обяснение защо протестиращите срещу избора на Гешев не бяха допуснати до сградата на ул. Екзарх Йосиф:

За днес, 24 октомври, пред сградата на ВСС са били заявени в Столичната община две прояви с противоположни позиции. Първата от тях по време е съгласувана от СО и е допусната на ул. „Екзарх Йосиф“. Втората не е съгласувана по причина, че е за същия час и място и е предложена алтернативна локация – на ул. „Княз Борис I“. Причината е недопускане на напрежение. Полиция е на място и следи за спазване на обществения ред.

Напрежението на Орлов мост се покачи час по-късно, когато няколко полицейски буса се опитаха да минат през кръстовището. Протестиращите ги блокираха, снимайки ги с телефони, и бусовете дадоха на заден.

По-късно протестиращи опънаха шатра и донесоха палатки, които разположиха в средата на кръстовището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4095

4

evmav

25.10 2019 в 00:05

лумпени

6015

3

Ехо

24.10 2019 в 13:14

Нагли престъпници унищожават България!

3811

2

Toni2019

24.10 2019 в 12:55

Борим корупция с избор между един кандидат, който многократно е пускал чадъри, че дори и над КТБ.

Благодаря на ЕС за доверието!