Стотина на протест в София срещу полицейското насилие (снимки)

Иван Меграби 10 юли 2015 в 20:30 9416 6

Стотина души се събраха на протест срещу полицейското насилие в София, който се проведе в градинката на Св. Седмочисленици в София.

Повод за демонстрацията под надслов "Качество, а не количество в МВР" са разпространените кадри на полицейско насилие - над двойка мъж и жена в София от страна на полицаи на Първо РПУ през декември 2014 година и над бежанци на българо-турската граница.

Около 1500 бяха заявили участие на Фейсбук страницата на събитието, но към 18:00 ч., за когато бе определено началото на събитието, броят на присъстващите беше по-малко от 50 човека. По-късно броят им достигна до 100-ина души.

Сред исканията на организаторите са премахване на правото на ранно пенсиониране на служители на МВР без особени, количество измерими заслуги, промяна в критериите за изчисляване на разкриваемостта на престъпленията "от открит заподозрян" към "осъден с влязла в сила присъда заподозрян" и периодични проверки на служители с детектор на лъжата и други.

Организаторите посочиха като проблем и високия бюджет на МВР, който надвишава значително тези на МОН и Министерството на здравеопазването, и поискаха незабавни реформи в министерството. 

Към 18:40 с викове "Мафия!" и "Лустрация!"  протестиращите поеха към главния вход на сградата на МВР, където продължиха да излагат проблемите и исканията си.

Протестът завърши в 19:15 с изчитане на протестната декларация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови