Скандал с обществения транспорт в Перник, фирми излизат на протест

OFFNews 12 януари 2017 в 13:01 5961 1

Скандал с транспорта на Перник. Няколко превозвачески компании спорят кой да обслужва градския транспорт и междуселищните превози, а фирми, които досега извършваха превозите, планират протести.

"Излизаме на протест утре", съобщи Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ).

В имейл от организацията се уточнява и мотивът - кметицата Вяра Церовска сключва договори с фирми за разпределяне на линиите, без да има право да прави това - няма нито процедура за концесия, нито обществена поръчка. Договорите се сключват "с две приближени фирми", пишат още от съюза.

"Наглостта минава всякакви граници, тъй като се прави без процедура за концесия или обществена поръчка, без решение на общинския съвет и е в противоречие със задължителните указания на областния управител за допустимите спешни мерки", пишат от БССИТ.

Нямаше обявени процедури за транспорта, защото не беше ясно кое ще бъде финансирано, затова и областният управител одобри подписването на анекси за удължаване срока на досегашните договори, каза Магдалена Милтенова – един от организаторите на шествието и председател на Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта пред OFFNews.

Кметицата няма право да подписва нови договори, но го прави, каза Милтенова. На среща "ми беше казано, че това е политическо решение", сподели още тя.

Протестът започва утре в 11 ч. от спирка "Метал". В него ще се включат всички 10 ощетени фирми, пишат от БССИТ. По тяхна информация ще го подкрепят и таксиметрови шофьори. В протестното шествие се очаква да се включат поне 20 автобуса. То ще премине през целия град от сп. "Метал" – ул. "Благой Гебрев" – ул. "Юрий Гагарин" – Община Перник.

По време на протеста обществения транспорт ще се движи по разписание.

"Мотивът за протеста не е личен - аз лично съм гласувала за кметицата. Искаме просто да се спазва законът", каза Милтенова. 

Акцията е подкрепена от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Асоциация на индустриалния капитал в България.

Позицията на общината по отношение на протеста на десетте фирми обаче е напълно различна.

Според кмета Церовска предстоящият протест на част от превозваческите фирми в Перник идва в момент, когато общинската администрация е обявила решението си да направи конкурс за нов, по-качествен и по-екологичен транспорт.

"Това надигна недоволството в някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии чрез временни едногодишни договори, без конкурс. Тази порочна практика е била над 10 години в Перник, на което ще сложа край", заявява тя.

Церовска посочва и че от десетилетие перничани чакат нов обществен транспорт.

"На никой не му е приятно да се вози в опасни, студени и стари автобуси. Преди да дойда на този пост, обещах, че обновяването на транспорта в Перник ще бъде един от приоритетите ми. За мен това не е било само обещание, а кауза. През тази година Община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник. Досега са се подписвали временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция, без качество. На принципа мой човек - твой човек, транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата. Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата 2017 г.", категорична е кметицата.

Тя се зарича и да не подписва продължаващи временни договори, които в практиката се оказват вечни, без провеждането на конкурс, защото това не водело до добро качество на услугата и перничани били ощетени.

"Утре, когато в Перник хората се возят в по-сигурни, по-качествени, по-топли и екологични автобуси, ще усетят разликата и ще видят, че усилията са си стрували", добавя още Вяра Церовска.

Допълнителни уточнения по темата внесе и заместник-кметът Денислав Захариев.

„GPS система ще контролира всички автобуси в Перник, които се движат по общинската транспортна схема и изпълняват курсове по нея", каза той.

Устройствата щели да бъдат поставени на превозните средства до един месец и кодовете им да бъдат предоставени на Общината, която да направи компютърен център и служители във всеки един момент да следят онлайн разписанието на автобусите и тяхното моментно местонахождение.

Сключените договори с превозваческите фирми са 34 , като срока им е за една година. Те ще изпълняват 27 градски, основни, допълнителни и междуселищни линии, плюс 8 междуобластни, 5 от които са до град София, другите три са до Трън, Радомир и Мали Дрен.

Курсовете ще бъдат изпълнявани от фирмите – „ТК БУС-Перник“ ООД, „Евротранс“ ЕООД, ЕТ „ДСС – ДУМ Спиро Сперо – Петър Минков“, „Ивайло Илиев – БИ“ ЕООД, „ТЕМПО ГРУП М“ ООД, СД „ЮВС – Р – Стоилов – сие“, „Автобусен транспорт – Кракра“ ООД, ЕТ „Момчилов – ВД- Валери Димитров“, „Пътнически превози Перник“ ЕООД, „ЮМЛ ТУРС – 93“ ЕООД, „ВИ – ЕМ“ ЕООД и „Перун автотранс“ ООД.

Денислав Захариев припомни, че миналата година многократно са извършени проверки с екипи на Държавна автомобилна инспекция / ДАИ/.

“Има санкционирани фирми, но за жалост както нашия човешки ресурс, така и на ДАИ не е голям и проверките не могат да обхванат всичките ни линии, които са на територията на Общината. Със съдействието на превозвачите се надявам да продължи разбирането и да се внедри системата в едномесечен срок, защото в противен случай ще прекратяваме директно договори“, посочи Захариев.

Той обясни, че в новата транспортна схема има две промени. Прекратен е договорът на сегашния превозвач по линия №17, защото в Общината са постъпили многобройни жалби затова, че не се изпълняват курсове или закъсняват. Освен това автобусите били студени и непочистени. Прекратен е договорът и на една от двете фирми, които обслужват линия № 16. Причината е, че гражданите трябвало да си вадят по две карти - за всяка фирма, което финансово ги притеснява и създава неудобство при пътуването им. В противен случай, ако имат една извадена карта, трябвало да се съобразяват и пътуват само с този превозвач, който я е издал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови