Сблъсъци и ранени на протест на земеделци в Каварна

OFFNews 04 август 2017 в 15:59 7250 5

Стотици недоволни граждани се събраха днес пред кметството в Каварна, за да оспорят решението на екоминистъра Нено Димов да забрани строителството в Крайморска Добруджа.

Протестиращите дори поставиха ултиматум на премиера Борисов, че ако не изпълни желанията им, ще блокират със земеделска техника пътя за Румъния.

По време на днешния протест имаше и сблъсъци между полиция и протестиращи, съобщи "Фокус". Недоволните заявиха, че сградата на общината остава блокирана и няма да допуснат провеждането на обществено обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра”.

Във връзка с протестите министър Нено Димов даде извънредна пресконференция, с която да се опита да успокои страстите.

От събитието стана ясно, че ще се поиска за новия програмен период да бъдат насочени средства по Програмата за развитие на селските райони за компенсаторни мерки заради забраната за строителство в защитената зона "Калиакра".

"В Програмата за развитие на селските райони ще започне обсъждане на компенсаторни мерки. Това е нещо, което се случва в другите държави и което е съвсем реално да бъде случено в България, за да могат да бъдат компенсирани нееднократно собствениците на земи, които трябва да защитават определени хабитати по Директивата за хабитатите и Директивите за птиците", заяви днес екоминистърът.

Той каза, че жителите на региона могат да се възползват и от Оперативната програма "Околна среда", която предвижда ресурс за местни инициативни групи, работещи по възстановяване на хабитатите на птиците. Може да се използва и програма "Лайф", която е специално направена от ЕК.

Ако българската държава не беше издала забрана за строителство в защитената зона, преминавахме към наказателна фаза, което означава ефективна еднократна санкция в размер на няколко милиона евро, каза днес Нено Димов. Той не знае колко голяма би могла да бъде санкцията за страната, но посочи, че тя се определя по формула, като има и ежедневна глоба в размер на 20 хил. евро до момента, в който не бъдат изпълнени исканите мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!