Ранобудните: МВР лъже, че Сашо е извадил рамото на полицай

Александра Маркарян 16 декември 2013 в 13:05 5607 66

Йовчев в Клуба на архитекта
Йовчев в Клуба на архитекта

 

Арестуваният студент Александър Кирцов не е участвал в сблъсъците с полицията вечерта на 14 декември, още по-малко е извадил рамото на полицай. Това заявяват Ранобудните студенти от Великотърновския университет в позиция, изпратена до медиите. 

"Ние познаваме много добре Сашо, с него сме били заедно на протестите в София, заедно сме били и под ударите на полицията. Знаем, че той не е хулиган, какъвто се опитват да го изкарат управляващите и не се съмняваме в думите на колегите ни от СУ, че той не е бил част от сблъсъците пред Клуба на архитектите, още по-малко че е извадил рамото на полицай. Заявяваме пълна и безусловна подкрепа към Александър.

Смятаме, че това е поредната брутална лъжа на МВР, пусната в опитите му да оправдае своята милицонерщина. Сашо е една от основните фигури в студентската окупация и в задържането му виждаме поредния опит на управляващите да обезсилят студентското протестно движение. Всички тези действия напомнят на едно друго време, на един друг обществен строй, който не бива да бъде допускан да се връща в България", се казва в писмото.

Според тях в България "започва да става ежедневие да гледаме насилие и безразборни арести по улиците".

Александър Кирицов бе задържан за 72 часа в събота, по време на блокадата на вътрешния министър Цветлин Йовчев в Клуба на архитекта, където вицепремиерът вечеряше. След намесата на полицията протестиращите бяха изтласкани извън двора на ресторанта.

"Отново изказваме пълната си подкрепа към Ранобудните студенти от СУ и останалите университети и категорично осъждаме полицейското насилие, което стана практика да се вихри по улиците на София", пишат студентите от Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!