Работници от „Топлофикация Русе“ на протест заради новия енергиен фонд

OFFNews 27 юли 2015 в 16:54 4325 1

Снимка БГНЕС

Работници от „Топлофикация Русе“ излязоха на протест срещу задължителната ежемесечна вноска от 5%, която дружеството трябва да внася в новия енергиен фонд, за да компенсира финансовия дефицит на Националната електрическа компания.

Те направиха шествие от дружеството до Дунав мост и блокираха движението по моста за около 15 минути, съобщи БГНЕС.

Работниците поискаха отмяна на решението, с което се създава енергийния фонд, или забавяне на влизането му в сила поне с 1 година, както и запазване на работните места и редовно получаване на заплати.

До 5-о число на месеца трябва да се даде информация за продадената електроенергия, а до 15-о число на месеца трябва да се внесе и необходимата сума във фонда. А дали НЕК ще внесе дължимото на „Топлофикация Русе“, не ги интересува, коментира председателят на КТ „Подкрепа“ в дружеството Тодор Дечев.

По думите му заради непредвидения разход от 5% е напълно реално да се стигне до съкращения на работници, намаляване на заплати и дори до фалит.

Протест ще се проведе и във вторник близо до Дунав мост. Ако не бъдат чути, работниците смятат да продължат с демонстрации и пред Министерството на енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови