Депутатите одобриха Фонд "Сигурност" на електроенергийната система

Ивайло Анев 14 юли 2015 в 17:01 3353 2

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за енергетиката, според които се създава Фонд „Сигурност на електроенергийната система”.

Във фонда трябва да се събират вноски от пет процента от ежемесечните приходи от всички предприятия - производители на енергия.

В него ще бъдат събирани и приходите от продажба на квоти за парникови газове. Предвижда се фондът да се управлява от седемчленен управителен съвет с председател, назначен от министъра на енергетиката, и членове - представители на МФ, МОСВ, МЕ и на производителите на енергия.

Дейността на фонда ще бъде определена с наредба от МС, предвиждат промените. Средствата от фонда ще бъдат използвани за компенсиране на недостига на средства в НЕК за изкупуването на енергията по дългосрочните договори с ВЕИ-централите, когенерациите и двете американски ТЕЦ.

Промените, внесени от ГЕРБ, бяха представени в пленарната зала от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев. Те бяха приети на първо четене от комисията по енергетика и комисията за наблюдение на дейността на КЕВР.

Мартин Димитров представи законопроекта на Реформаторския блок, който също беше приет и предвижда Министерският съвет да приеме наредба за регулиране, публично оповестяване и оптимизиране на разходите на търговските дружества с 50 процента и над 50 процента държавно или общинско участие, извършващи дейности по Закона за енергетиката.

"Предлагаме да има публичност в енергетиката, крайно време е всеки да може да види кой е собственик на ВЕИ, на заводски централи, за да има отговорност, особено в сектор с държавно регулирани цени", заяви Димитров.

По време на дебатите съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че депутатите от РБ ще гласуват по съвест, а самият той ще гласува категорично против предложението на ГЕРБ.

Александър Ненков от ГЕРБ пък беше категоричен, че създаването на Фонд „Сигурност” ще стабилизира електроенергийната системата

След него на трибуната излезе лидерът на БСП Михаил Миков, който заяви, че му е писнало от „депутати папагали“. Той визираше младия депутат Ненков от ГЕРБ, който „няма да остане в историята“. Лидерът на столетницата беше санкциониран от зам.-председателя на парламента Димитър Главчева с най-лекото наказание – забележка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!