Quantcast

Работници от "Напоителни системи" излизат на национален протест

OFFNews Последна промяна на 13 март 2014 в 07:33 2741 3

Напоителни системи

Снимка Сергей Антонов

Протест на работници от "Напоителни системи"

Работниците на "Напоителни системи" излизат днес на протести в различни градове, съобщиха от КНСБ.

Предвиждат се митинги и блокиране на пътища. Хората са без заплати от месеци, дружество е пред фалит, а отводняването може да спре.

Засегнати са общо 1800 души, като един работник вече четвърти ден продължава гладната си стачка.

Огромната задлъжнялост от 25 милиона лева поставя под въпрос важни дейности като отводняване, напояване, изграждане и поддържане на язовирни стени и речни диги. Вече четвърти месец работниците не получават заплати, а задължанията към ЕРП-тата надхвълят 2 милиона лева.

Всички 12 клона на "Напоителни системи" са получили предупреждения, че токът им ще бъде спрян. Ако това се случи, отводняването спира, а рискът от заливане на земеделски площи и населени места става съвсем реален.

Дружеството отводнява и стратегически обекти, като АЕЦ Козлодуй. При проливни дъждове и спиране на дейносттите, високите води могат да блокират достъпа до централата.

В същото време бившият директор на "Напоителни системи" Георги Харизанов е в ареста. Той и още двама бивши шефове са обвинени в съзнателно сключване на неизгодна сделка с бракуван скрап, която е нанесла щети за над половин милион лева.

Вчера в парламента земеделският министър Димитър Греков коментира, че дълговете на дружеството са се натрупали заради неосъществено финансиране на извършени разходи в периода 2011 г.–2013 г. Тогава на „Напоителни системи” били възлагани допълнителни задачи по охрана и поливане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 10:30

Страна се "стабилизира". Така твърди Гонзо от Мъпет Шоу/правителството/.
И стега сте оправдавали некадърността си и кражбите с предишните. Минахте през една актуализация и един напълно нов бюджет. Тогава тия цифри не ги ли знаехте ????!!!

13.03 2014 в 09:34

Поправихте грешката в заглавиете.. сега може да изтриете и двата мои коментара, защото вече не са актуални... извинявам се че така избухнах с първия коментар и благодаря наистина, че все пак го публикувахте, а не както други платени медии, които тихомълком премълчават!

13.03 2014 в 09:26

на на наааа... Оправете си грешката - двойното повторение на "на" в заглавието?? Кой по дяволите некадърен журналист ще прави грешки и то молевисе в заглавието?