Преподавателите: Правилно и отговорно беше втората окупация да падне

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2014 в 18:23 5174 7

Падна и втората окупация на Ректората на Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов
Падна и втората окупация на Ректората на Софийския университет. Снимка: Сергей Антонов

Правилно и отговорно беше решението на студентите да отменят втората окупация на Ректората на Софийския университет. Това заявяват подкрепящите ги преподаватели в декларация, приета днес.

Според тях въпреки разочарованието от непосредствените ефекти на тази окупация, с нея студентите са поставили отново на дневен ред въпроса за необходимостта от оставка на правителството.

Преподавателите заявяват и несъгласието си с оценката на ректора на Алма матер проф. Иван Илчев за студентския протест. "Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания. Разминаването в идеите за постигането на тези искания не е повод за пренебрежителни и омаловажаващи изказвания за тях и за хората, които искрено се стремят да допринесат за реализацията им", пишат те.

Вижте пълния текст на декларацията:

 

В създалата се ситуация решението на студентите да отменят втората окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е правилно и отговорно: протестните акции не са самоцел, а се стремят да получат бързо широка обществена подкрепа, за да могат да осъществят своите цели. 


Въпреки разочарованието от непосредствените ефекти на тази окупация, студентите, които я извършиха, поставиха отново на дневен ред основния политически въпрос на страната: необходимостта от оставка и предсрочни избори. Не може да се управлява без доверие. Нека правителството и парламентът – проиграли основанията на своята легитимност - не разчитат на примирението на хората.

Призивът на студентите за обединени действия на всички протестиращи, включително опозиционни политически сили, протестни групи, граждански организации, за предизвикването на предсрочни избори, оценяваме като важно развитие и като позитивен ефект от окупацията. Подкрепяме и вече изразената им готовност за подобно сътрудничество. Съгласни сме със студентите, че бездействието в настоящия момент е неоправдано.

Обръщаме се и към Ректора на Софийския университет професор Иван Илчев, за да изразим несъгласието си с неговите оценки за студентския протест. Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания. Разминаването в идеите за постигането на тези искания не е повод за пренебрежителни и омаловажаващи изказвания за тях и за хората, които искрено се стремят да допринесат за реализацията им.

Всеки има задължението да следва на практика принципите и ценностите, които изповядва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 04:45

Хе, и сЯ, ко праИм сЯ, кат се обадиЯ нЕк,ви “преподаватели”, и те насрали и осрали се демократски и ГЕРБави протежета. СЪВЕТ: да не мърдат, че мирише на лайна след като държавата грабна ножицата за метал, изряза веригите и СУ стана СВОБОДНА ТЕРИТОРИЯ от УРКОПАТОРИ, и всякаква измет. Айде, продажната СГАН, нарекла се “преподаватели” да се омита бързо, че иде ножицата за метал, че се реже ЕнтИлЕгентна протестърска помия, и ВСЯКАКВИ ТЪПАНАРИ и келешори....

28.01 2014 в 22:45

Толкова ли не виждат т.нар. "преподавателите" (всъщност много малка група преподаватели), че "студентите" (10-12 броя от 22-23000) не са никакъв народ, а незначителна миличастица от него; че това съзнателно или несъзнателно ( трудно е да се определи) хиперболизиране на нереалното ги отдалечава съвсем от земята. Защо си мислят, че заблуждавайки себе си заблуждават всички останали? И защо трябва те и подобните им да ни се натрапват непрекъснато от екрана с апломб и твърдоглавие като някаква демократична ценност, когато е ясно, че не стават за нищо?!...

28.01 2014 в 21:05

Подкрепяли исканията. Други пък искали нова конституция. Трети осъждали незнамквоси.
Много ли е трудно ВЕЧЕ да се разбере: основният ни закон, така непризнаван, се превръща в НЕлегитимен. От там и много от останалите закони не са вече толкова силни. За нелегитимното правителство, полицаи, прокурори и съдии, които продължават да ги прилагат съвсем избирателно, май няма защо да говорим.
С две думи - апаратът, измислен да ни служи, наречен държава - не работи. Бавно но сигурно, това скапва и остатъците от морал. Двулични гадини изпълзяват отвсякъде и на всички нива.
Студентите са видяли тази картина много отдавна, но са безсилни с огромното овче стадо зад гърба си.
Това е.

28.01 2014 в 20:31

Правилно и отговорно би било, преподавателите най-напред да видят себе си, а след това всичко останало!!Какъв пример дават те на своите студенти, подготвени ли са професионално и морално за ежедневната си среща с младите хора??? Или повечето лекции миришат мощно на нафталин, а понякога надъхват и на руска водка!!

28.01 2014 в 20:18

Правилно и отговорно беше втората окупация да падне.
Неправилно и напълно безотговорно беше изобщо да започва!
Сега се търсят удобни оправдания и витиевати изрази за замазване на положението.
Хубава работа , ама българска! 100%

28.01 2014 в 20:16

"ГОЛЯМ УСПЕХ НА ПОСЛЕДНИТЕ УРКОПАТОРИ", АМА МНОГО ГОЛЯМ - СЕГА СЕ УРЕДИ ЕДНА ОГРАНИТЕЛНА ФИРМА ДА ПАЗИ РЕКТОРАТА, СРЕЩУ МНОГО ДЪРЖАВНА ПАРИЦА
ТОВА Е "ГОЛЕМИЯ УСПЕХ НА ПОСЛЕДНИТЕ УРКОПАТОРИ"
ДА ЖИВЕЙ, ДА ЖИВЕЯ - ще пеят собствениците на охранителната фирма
Коя ли е тя?!?!?!? да наддаваме ли?????

28.01 2014 в 19:52

Професор Илчев си знае работата.