Полицията пуска на протест срещу лична карта

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2013 в 19:21 14659 73

Протестът пред Народното събрание. Снимка: Константин Павлов - Комитата
Протестът пред Народното събрание. Снимка: Константин Павлов - Комитата

 

Полицията иска лични карти на хората, които отиваха на протеста тази вечер. Това видя наш репортер малко преди 20 часа.

Полицията беше блокирала подстъпите към площад "Народно събрание" при Военния клуб и по ул. "Шишман".

Така и не стана ясно на какво основание беше въведена тази практика, както и кой е издал заповедта за нейното прилагане.

Ето и снимка от нововъзникналото КПП на ул. "Шишман":

Полицията проверява за лични карти на ул. Шишман.

Проверките на личните документи са част от правомощията на полицията, свързани с опазването на обществения ред при подобни мероприятия, бе коментарът на пресцентъра на МВР.

Всеки полицай по всяко време може да поиска документ за самоличност и човек е длъжен да си я покаже.

От пресцентъра отказаха да отговорят на въпроса кой е издал заповедта и кой носи отговорност за нея, както и на уточняващите въпроси дали това е самоинициатива на конкретен полицай, заповед на прекия му началник или на ръководството на МВР.

Коректният отговор е, че това се прави в рамките на правомощията на полицията. По-конкретен отговор от това не може да се даде, бе коментарът на пресцентъра.

Протестът тази вечер започна още преди 19 часа, когато близо 2000 души се събраха в пространството пред парламента.

Демонстрантите, сред които множество студенти, започна да се събира половин час по-рано около ректората на Софийския университет. Хората се бяха подредили по протежение на бул. „Цар Освободител“ между СУ и Орлов мост, така че да не блокират движението по улицата.

Шофьорите видимо приветстваха акцията с натиснати клаксони и ръкомахания към протестиращите.

Около 19 часа демонстрантите се отправиха към парламента с викове „Оставка“. Пред Народното събрание непрестанно прииждаха нови хора. Движението по бул. "Цар Освободител" беше блокирано. Пожарната кола, която полицията докара снощи пред сградата на парламента с неясни намерения, отново беше паркирана в до градинката.

Полицията посрещна демонстрантите в троен кордон зад новите стоманени ограждения, поставени след снощните сблъсъци.

В 19.25 часа полицаите (с каски и щитове) започнаха да излизат от заграждението откъм градинката край парламента. . Протестиращите ги посрещнаха с освирквания.

Протестът пред Народното събрание продължи с освирквания и скандирания "Оставка", а около 21,00 ч. част от демонстрантите започнаха да се разотиват. Това успокои полицейските началници, които изтеглиха основните си сили от загражденията. Протестът завърши без инциденти малко преди 22,00 часа.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 22:59

Педераси!

14.11 2013 в 13:41

Напротив на концертите на Лейди Гага и Джей Ло не само ми проверяваха личната карта, но и чантата, от където трябваше да изхвърля дезодорант, сух шампоан и шише с минерална вода, за да мога да вляза в залата. Последното го правеха не полицаите, а наета за случая охрана от обикновени граждани. Те дори претърсваха някои от хората. Почти същия контрол съм преминала на мач Левски-ЦСКА. На волейболната среща България-Аржентина също проверяваха личните документи. Мога да изредя и други случаи, но явно с Вас не посещаваме едни и същи мероприятия. А колкото до свободата-това е дълъг разговор, който надявам се да водите с вашите родители.

14.11 2013 в 13:23

Не съм запозната с правата и задълженията на полицията, но прочете по-долу Ради, който ги изяснява по-подробно от Вас и ще видите, че винаги може да се намери основание. Някак си се измества въпросът от съществените към по-малко съществените неща. Все пак полицаите са обикновени хора, които не притежават дарбата да запомнят данните от личните карти. Нека да не обезличаваме тази професия, защото скоро няма да има кой да работи там, а уверявам Ви точно сега имаме нужда от полиция, за съжаление.

14.11 2013 в 13:20

Мен на концерт на най-големите звезди никога не са ми проверявали документи, не съм виждала да го правят и с други. Не знам вие на какви концерти ходите и каква им е публиката. Проверка може да се прави, когато има основание - примерно съмнение за престъпление или нещо подобно. Но вчера бях там и усетих и видях, че целта е да бъдем сплашени, защото когато вече имаше по-малко хора на площада и нещата бяха обективно съвсем спокойни, точно тогава кордони жандармеристи с щитове и шлемове минаха демонстративно покрай нас и отидоха да направят КПП-то на "Шишман". Какво толкова, че свободата е в опасност - казвате вие.

14.11 2013 в 13:11

Абе що замениха византиеца с тебе и с поленцето, човекът поне имаше пристъпи на интелигентност и обективност.

14.11 2013 в 10:39

Абе момче ти по цял ден ли си тук? Да не си на пълен работен ден?

14.11 2013 в 10:28

Тъпите куки скапани имат ли право да записват данните ни от личните карти?

14.11 2013 в 09:54

Проблемът е, че полицията не спазва закона. Нищо не е както описаното по-горе нито като легитимация, нито като причини за проверка.

14.11 2013 в 06:53

Полицаите могат да ме спрат за проверка на личната ми карта при следните условия:

когато съм под 18 годишна възраст и се разхождам вечер, следва да спазвам законово установените правила за часовите ограничения, в които мога да излизам навън. Практиката показва, че често вечер служителите на МВР проверяват личните карти на младежите, за да са сигурни, че се спазват следните правила:
когато съм поне на 14 години имам право да излизам без придружител до 22 часа и право да излизам след 22 часа, но с придружител;
когато съм на 18 години имам право да излизам без придружител след 22:00 ч.
когато има налични данни за мен, че съм извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред (примерно при дребно хулиганство);
когато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушени;
когато съм чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите ми за самоличност и пребиваване в страната;
когато се намирам на контролен (пропусквателен) пункт, организиран от полицията;
КОГАТО ПРОВЕРКАТА Е НАЛОЖЕНА ПО ИСКАНЕ НА ДРУГ ДЪРЖАВЕН ОРГАН.
http://pravatami.bg/3728

14.11 2013 в 05:57

ей милиционер ГЕРБерски
 
X