Плевнелиев пита ДАНС за полицейщината срещу младежите

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2013 в 18:28 4626 51

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

 

Президентът Росен Плевнелиев ще изиска анализ на Държавната агенция „Национална сигурност“ за действията на службата по отношение на протестиращи граждани. Това стана ясно на среща на президента с университетски преподаватели, които запознаха държавния глава с Декларация-обръщение, подписана от 114 представители на академичната общност.

Преподавателите се обявиха против „груби и документирани нарушения на човешките права“ срещу студенти и срещу тревожното и непропорционално високото според тях присъствие на полиция и на жандармерия в централните райони на столицата. Те призоваха да бъдат преустановени прояви на насилие срещу протестиращи студенти, както и да бъде възстановен свободният достъп на гражданите до научните, образователните и религиозните институции в центъра на столицата.

В призива си, адресиран към държавния глава, преподавателите заклеймяват употребата на „брутална полицейска сила“ на 12 ноември и нарушаването на академичната автономия на СУ „Свети Климент Охридски“ и на Националната художествена академия.

„В дните след 12 ноември т.г. в София се наблюдава безпрецедентна концентрация на тежковъоръжени полицейски части и жандармерия. Подобен подход явно цели да окаже психологическо въздействие върху гражданите, които критикуват управлението, да постигне ефект на сплашване и да препятства свободното формиране на воля за упражняване на конституционните им права“, се казва декларацията.

Не се притеснявайте от младите

Плевнелиев изрази пред представителите на академичната общност благодарност за активната им гражданска позиция:

„Хората показаха, че искат промяна, а аз настоявам не за силни политици и месии, а за силни институции, които работят за справедливост за гражданите, защото те са в основата на успяващите и богати държави“, каза държавният глава.

Той  заяви, че политиците, сред които включва и себе си, не трябва да се притесняват, че младите хора на България имат позиция. 

Тази българска „иновация“ – на протестиращи граждани да се противопоставят „контра“-граждани, е срамна за страната ни и съм силно притеснен от такова противопоставяне, каза още Росен Плевнелиев.

Сценарий за отслабване на демокрацията

Президентът коментира, че изкуствено насажданите конфликти отклоняват вниманието от същинските проблеми на обществото. Той посочи като пример данни, според които към момента все още е налице концентрация от 93% на сто от средствата на дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала в няколко банкови институции и припомни, че до края на ноември тази година те трябва да бъдат сведени до 25 на сто.

Държавният глава разкритикува събирането на лични данни от граждани и изрази опасения от сценарий за отслабване на демокрацията в България:

„Всяко действие отвъд европейските норми и правила, делегитимира Европа и всяка европейска институция, включително Президентската“, подчерта Плевнелиев.

Според него, действията за разделяне на нацията, за подклаждане на ксенофобски нагласи и за насаждане на омраза вероятно са целенасочени и могат да разклатят устоите на държавността у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 19:37

Под тая статия са се изсипали и тия на БСП и тия на КТБ... (не че има разлика де) Като болест са...

Добре, че поне Президент си имаме. Първият истински политик от 70 години насам (ако не и повече).

25.11 2013 в 19:28

+2

25.11 2013 в 19:20

Явно да. :)

23.11 2013 в 19:13

Пледирам за спазване на съществуващия в момента закон, нищо повече :)

А кога полицията е стреляла с РПГ-7 по протестиращите, че не мога да се сетя?!? :)

А за "Позитано"... проверих и в Гугъл Мапс, в Кьолн улица Позитано нещо не намерих, съжалявам. Що ме пращаш там? :)

"Който не е с нас е против нас" - смех... :)

23.11 2013 в 11:27

Коректорче, успокой топката! Виждам, че от нерви си започнал дори да заекваш като пишеш... Успокой се, на Позитано ще признаят трудовия ти подвиг! И достойно ще ти заплатят ... със сребърниците на Юда...

23.11 2013 в 10:14

Коректоре какво си се разписал вечер? Нали вечер беше по "каки"? Или твоите са от надуваемия тип.

Това че ме обиждаш не ме прави по-малко фактологически прав, моето момче.

23.11 2013 в 10:13

1. Президентът се ИЗБИРА, не се назначава от никого, освен народа
2. Президентът е ПОЛИТИЧЕСКА фигура и всякаква негова дейност е политическа. Той не бива да позволява партийни пристрастия да му пречат, което не се и случва.

И след тези две лъжи започваш с изречение "напрво лъже".

Даже няма да го чета....абе като се замисля гълтам си чая, удрям си едно душче и вместо да се занимавам да ви чета депресиращите коментари, ще седна да напиша едно grese monkey script-че, че да не трябва никога повече да ви гледам бълвоча....даже мога да го споделя със всички желаещи ;)

23.11 2013 в 08:25

Анал Лизаторе,

натова твоето логика ли му казваш. Това е простотия и тъпотия твоето.дебиле, но ти нещожество не можеш да го асимилираш.

23.11 2013 в 08:23

Анал Лизаторе,

е на това твоето му са казва върхът на гьонсуратлъка , демагогята, лицемерието и всичката гадост земна. Какво Позитано, какви 5 лев бе келешино. Наливсичко го има документирано на видео от репортрритена BGNES бе тъпанарино. Онези двамата дебили депутатини на ТИКВОЧА щяха да се изкилят като мъкнеха чувалите бе тъпанарино в зала Универсиада. Айде скривай се и лизаторствай анални отвори.

23.11 2013 в 08:14

Да Джоана,

точно така.