Контрапротестиращи искат полиция да влезе в Ректората

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2013 в 16:15 5569 39

Окупация в Ректората на СУ. Снимка: Сергей Антонов
Окупация в Ректората на СУ. Снимка: Сергей Антонов

 

Контрапротестиращите поискаха "полицията да се намеси за възстановяване на учебния процес в Софийския университет", съобщава БНР.

Протестиращите пред Президентството заявиха, че ще поискат оставката на вътрешния министър, ако не може да се справи със ситуацията.

Не може първокурсник, който е приет от 1 октомври, да се намърда вътре и да дезорганизира работата на Софийския университет. Това е центърът на София. Ако нямаме полиция, министърът на вътрешните работи да си подава оставката, или ние ще предприемем някакви действия и ще направим контраудар, заяви пред БНР участникът в контрапротестите Стоян Тодоров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2013 в 04:58

Никъде в никой нормативен акт не е забранено и не се преследва окупирането на университет. Sory guest

11.11 2013 в 20:51

Чувствам сътресение в силата...студентите маршируваха с над 15 000 души, докато въпросните контра или не бяха там да изявят позиция, или просто са се претопили в тълпата :о...време е да започнете да мислите. На това не могат да Ви научат в Университета. Софийският университет е в центъра на София - истина. Но, освен това, там е и центърът на събитията, там е огънят на събитията, а той е там поради две причини - нелегетимен парламент, излъчил нелегетимно правителство, в което министър-председател (primus inter pares) е човек, който в момента понася това, което трябваше да понася Серьожа. Имаме диверсия за премиер, халал да Ви е! Утре студентите ще си тръгнат, Университетът ще поднови дейност, и както героите на Чехов в "Човека в калъф" Вие ще се възрадвате и ще кажете - "Брей колко е хубаво да с погребват такива хора!" Ала както в разказа, така и в живота Ви ще се върне сивото, унило ежедневие и пред Вас ще стои въпросът - "А сега накъде? Кой е виновен?" Когато се качите в раздрънкания автобус, който се клатушка по дупките в асфалта си спомнете, че е имало хора, които са станали и са заявили, че искат нещо повече. Спомнете си тогава лекциите и упражненията. Преценете, къде е точно започва подготовката Ви? В лекциите? Там ще ви научат да правите големите неща? Колко ли от големите неща са се родили по време лекция? Преценете сами - къде сте Вие в цялата картина и трябва ли тя да е сила и унила? Аз съм част от студентите, аз подкрепям нежните войски на разума, който се чувстват поругани от цялата вулгарност, с която действат възлюбените партии, възлюбените кабинети, възлюбените администрации. До днес не бях чувал позитивен отзив за администрацията на СУ, Сега, изведнъж задавате въпроса "Ама как така, администрацията трябва да я има!" Така ли? Така ли възкликнахте преди 24 години? "Партията трябва да я има!!!" "Лустрацията не трябва да я бъде!!!" "Ние не искаме свобода! Ако ни я връчите, то ние веднага ще потърсим кому да я връчим!!!" Може би не с тези думи, но огледайте се и ми кажете искрено какво виждате, не само с очите, погледнете по-дълбоко и ако случващото се е за Вас нищо, или още по-лошо - ако е за Вас нещо "нормално" - то тогава не виждам какво повече ме свързва с Вас. Тогава, може би е по-добре да отидем с моите приятели в чужбина, където няма да бъдем "немили-недраги" и това е истинската трагедия. Сами преценете, сами изберете - Вие градите настоящето и бъдещето си, не се отказвайте от свободата да го избирате чисто и красиво, каквото не е било досега. И преди да напишете нещо негативно за мен и моя коментар Ви моля - помислете два пъти.

11.11 2013 в 20:51

Как ще влезе полиция в Университета, бре многознайко! Това да не е мекичарница...

11.11 2013 в 20:34

Подкрепям идеята за КОНТРАСЪСЕЛИТЕ :-)

11.11 2013 в 19:50

могат, но у северна корея ... що не вземеш и ти да идеш там при братята ти комуняги ?

11.11 2013 в 19:45

Абсолютно съм съгласен, че е време държавата да си влезе в ролята!
След Бисеров, да повдигне обвинения на Доган, Местан, Станишев, Сидеров, Пеевски, Цв. В, Цеко Минев и всички останали български мафиоти намиращи се в парламента или в олигархичните кръгове около корпорациите БСП и ДПС!

11.11 2013 в 19:26

Не могат ли на гаднярчетата да спрат интернета и да не им пускат парно?

11.11 2013 в 19:22

++++++!

11.11 2013 в 19:16

Седя си и си ям пуканки от доста време вече, но почва да ми писва от демагогия и преливане от пусто в празно, от повтаряне на един и същ малоумен политически рефрен вече и от "неутрална" територия - университетите и уж под друг мотив.
Смятам, че скритите зад тази "академична автономност" са плъхове, а не герои и будители...ведно с проповедника доцент с противоречивия трактат на тема "Оставка"(който, забележете, изрично казва, че не е за това в началото!).
Развръзката е в ръцете на ректорите и правителството изцяло!!!
...студентите като искат да окупират и да стоят вътре, да им се осигури, ама без да излизат, без да имат ток, без да имат вода, без да имат храна и други благинки. Като ще е гарга, да е рошава! Полицията може да не може да влиза, ама може да осигури контрол на периметъра по искане на ректора. Правителството може да обяви бетствено положение в този периметър (като карантина, все едно има антракс) и да осигури продължаването на занятията на друго място (конгресни центрове колкото искаш) за сметка на стипендиите на протестиращите студенти и заплатите на неработещите преподаватели.
С това ще приключи гаврата с "академичната автономност" точно след 2 седмици максимум.

11.11 2013 в 19:07

Това е добре, значи "ги страхуваме" :)