Ректоратът на СУ под пълна окупация

OFFNews 11 ноември 2013 в 08:53 8330 79

Пълна окупация в СУ. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис
Пълна окупация в СУ. Снимка: Николаос-Теодорос Цитиридис

 

От тази сутрин окупацията на Ректората на Софийския университет е пълна.

Студентите вече не допускат и служителите от администрацията, които досега имаха достъп до сградата.

Решението на протестиращите студенти е взето на Общо събрание през нощта с пълно мнозинство, съобщи БНР.

"След като вчера видяхме подкрепата на хората, се решихме на по-крайни действия. 150 дни гласът ни не се чува. В университета ще бъдат допускани само хора, които са привърженици на каузата ни", заяви един от студентите пред Нова телевизия. В отговор на въпрос не са ли прекалено крайни действията им, той отговори "А не е ли крайно парламентът в да се псуват на мутри, да се говори за леки жени с тежки пороци", каза Йордан Цанов - един от студентите, окупирали Ректората на СУ.

"Университетът няма да отвори врати днес", пише на един от входовете.

Всички входове са заключени и оковани във вериги.

Пред тях още от 8,30 сутринта започнаха да се събират служители на СУ, но след като разбраха, че няма да бъдат допуснати, започнаха да се разотиват. Към 10,30 ч. пред вратите на окупираната сграда вече бяха останали малцина. Един от дошлите преподавателите - Филип Начев, зам.-декан Геолого-географския факултет заяви пред камерата на Нова тв, че студентите са използвани.

Официална позиция на ректора проф. Иван Илчев няма. До 10,30 ч. той не дойде в Ректората.

"Проф. Илчев е на международна конференция в чужбина, която води", обясни пресаташето на СУ Боряна Коларова. Между ректора и студентите обаче се водят разговори по телефона. По-късно ВУЗ-ът обяви чрез уебсайта си: "Разговорите на академичното ръководство на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ с представители на студентите, които се водят от сутринта, засега не дават резултат. Академичното ръководство призовава преподавателите, студентите и служителите за търпение до намиране на изход от създадената ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!