Деветима арестувани и 90 ранени полицаи на протеста в Киев

Елица Мартинова 03 декември 2013 в 08:10 2727 5

Полицията разпръсна с палки и газ протестиращите в Украйна, Снимка: Reuters

Снимка REUTERS/Stringer

Полицията разпръсна с палки и газ протестиращите в Украйна, Снимка: Reuters

Украинската милиция е арестувала деветима младежи по подозрения, че са участвали в безредици на ул. „Банковая“ в Киев на 1 декември. Междувременно властите съобщиха, че при протестите са пострадали 90 служители на реда.

Поредна нощ хиляди украинци се събраха в центъра на Киев, за да протестират срещу решението на управляващите да се откажат от договора за иницииране към Европейски съюз на Украйна.

За разлика от изминалите вечери, протестите снощи бяха по-спокойни и не прераснаха в сблъсъци и насилие. Въпреки това напрежението между полицията и демонстрантите продължава да расте.

Снощи властите са арестували деветима младежи по подозрение, че са участвали в безредиците в центъра на Киев на 1 декември. От милицията съобщиха, че по време на протестите досега са пострадали над 90 служители на реда.

В контекста на протестите днес украинският парламент ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде обсъден вот на недоверие срещу кабинета.

От опозицията ще потърсят сметка на правителството и за това, че в нощта на 30 ноември срещу 1 декември на милицията е издадена заповед да действат със сила срещу демонстрантите.

Междувременно, въпреки задълбочаващата се криза в Украйна, президентът Виктор Янукович се отправя на работно посещение в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови