Законопроектите за хората в увреждания ще бъдат внесени в парламента наесен

OFFNews 25 юли 2018 в 11:21 2051 0

Бисер Петков

Законопроектите за хората с увреждания се очаква да бъдат внесени наесен в парламента, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред народните представители.

Той беше изслушан в пленарна зала за хода на подготовката на законодателните промени в Министерството на труда и социалната политика за гарантиране на правата на хората с увреждания. Решаването на този въпрос бе поставено като основен приоритет пред министъра лично от премиера Борисов, който първо прие оставката му, а после обяви, че го оставя на поста заради изричното настояване на майките на деца с увреждания.

Днес Петков отчете докъде са стигнали преговорите. Това става няколко дни след като майки напуснаха работната група за за промените, а министърът след това посети палатковия им лагер до народното събрание в опит диалогът да продължи.

"Правим всичко възможно, за да подготвим и внесем наесен в Народното събрание законопроектите, с които да се осъществи желаната реформа, която да подобри положението на хората с увреждания в България", заяви социалният министър.

Исканията за реформи на политиките, свързани с хората с увреждания, не са нови и имат своето основание в ратифицирането от България през 2012 г. на конвенцията на правата на хората с увреждания, но в последните месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията, граничещи с анархизъм, и на остри противопоставяния вътре в средите на хората с увреждания, което силно затруднява намирането на общо приемливо решение, коментира Бисер Петков.

Той увери, че МТСП полага максимални усилия, за да постигне съгласие в работната група. Реалистично е законопроектът за хората с увреждания да бъде одобрен от МС и да постъпи в НС най-рано в края на септември, каза още Петков.

Министърът посочи още, че социалното министерство е започнало подготовката и на законопроекта за социалните услуги. Работата ще продължи и през август. Реалистичният срок за приключване на задължителните процедури по законопроекта и внасянето му в НС е в края на октомври - началото на ноември, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews