Заяждането продължава: Наследниците на Гоце Делчев щели да признаят за народ наследниците на Радев

OFFNews 18 май 2023 в 16:54 5147 3

Димитър Ковачевски

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба

Димитър Ковачевски

"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев".

Така македонският премиер Димитър Ковачевски коментира думите на българския президент Румен Радев, че ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята конституция.

На въпрос дали думите му в Рейкявик, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна" означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в конституцията, Ковачевски заяви, че Северна Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз и конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС.

Това (вписването на българите в конституцията - б.р.) е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, заяви Ковачевски, цитиран от БТА. Македонският премиер уточни, че и в момента чрез създадената работна група по този въпрос се работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

19.05 2023 в 09:21

Не знам кой на кого е наследник и сънародник, ама със сигурност знам, че прабаба ми, баба ми и нейните две сестри и един брат са от Кукуш - града на Гоце Делчев и си бяха абсолютно чисти българи отвсякъде. Забавен беше само малко странният говор на прабаба ми, но как не съм се сетил като малък да я питам с преводач какъв е бил роденият десетина години преди нея в същия този Кукуш Гоце Делчев. Тоест, с две думи - моята кръв е 25% македонска и искам да си извадя македонски паспорт, защото смятам, че имам това право, както и всички останали наследнци на македонски българи от всички части на географската област Македония. Та питам Ковачевски и компания, както и нашите тука големи патриоти кога ще направят така, че такива като мене да могат да получат лесно и бързо македонско гражданство, както македонците получават българско. Ей това ме интересува, а не останалите глупости като двустраничен "договор", исторически комисии т.н.

4738

2

Того

19.05 2023 в 05:38

Няма как да влезе в ЕС държава която репресира част от гражданите си, защото са с различно самосъзнание и се определят като, принадлежащи към определена етническа група.

1236

1

БотоксПутю

18.05 2023 в 20:16

Е няма как македонците да не са българи. Туй в дописката го доказва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!