За пръв път първа копка без Бойко (Видео)

Нели Чолашка 21 ноември 2012 в 15:26 3288 0

Първа копка на продължението на метрото до летището. Снимка: БГНЕС
Първа копка на продължението на метрото до летището. Снимка: БГНЕС

Първа копка за продължението на метрото от бул. "Цариградско шосе" до летището в София беше направена днес без присъствието на премиера Бойко Борисов, което е прецедент.

Досега Борисов е участвал във всички официални мероприятия, свързани с изграждането на метрото. До последно не беше ясно дали ще дойде, дори имаше момчета от неговата охрана на входа на строителната площадка в кв. "Дружба", но те се оттеглиха малко преди началото на мероприятието.

Бойко отложи днес и пътуване до Златоград с мотива "натоварена програма".

Събитието "първа копка"  уважиха двама министри - на транспорта Ивайло Московски и министърът, отговарящ за еврофондовете Томислав Дончев.

То започна по традиция с водосвет, воден от Знеполския митрополит Йоан. Той спомена, че в района на продължението на метрото има два храма (вероятно имаше предвид, че миряните ще стигат по-лесно до тях) и спомена шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев, който по думите му "добре усеща тежестта на кръста, който е поел".

Кметът на София Йорданка Фандъкова спомена, че рядко ходи на първи копки, но е дошла, защото това е важно за строителите.

Продължението на първия метролъч от бул. "Цариградско шосе" през квартал "Дружба"  до ІІ Терминал на летището ще е с дължина 5 км и ще има 4 метростанции. Първата ще е между "Дружба 1" и "Дружба 2" на бул. "Цветан Лазаров" и ул. "Списаревски", втората ще е между бул. "Кръстьо Пастухов" и Искърско шосе, третата - в индустриалната зона на "Дружба" и четвъртата - до ІІ Терминал на летището.

Продължението се строи със 136 млн. лв. по оперативна програма "Транспорт" и трябва да е готова до началото на 2015 г. Първоначално се говореше, че метрото ще бъде продължено с пари от следващия програмен период, но после усвояването по ОП "Транспорт" изостана и се намериха още пари за метрото.

Очаква се по тази линия да се движат около 60 хил. души дневно. От летището до центъра на София ще се стига за 15-16 минути.

Министърът на транспорта Ивайло Московски (все още с гипсирана ръка след катастрофата) обяви, че ще се изгражда и жп линия от летището до гара "Подуяне", което ще свърже летището с Централна гара.

За жп линията още няма осигурени средства, това е бъдещ проект, уточни по-късно той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови