За еврофондовете е направена промоция за някои фирми. Може би ГЕРБ са изпищели, че няма техни, заяви Атанасов

OFFNews 29 септември 2023 в 09:55 1312 0

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Атанас Атанасов

Явно, грубо казано, е било направено нещо като промоция е направено в крайна сметка за еврофондовете, заяви пред bTV съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Вчера ГЕРБ и ДПС създадоха парламентарна комисия за контрол на еврофондовете. В критериите за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, е записано, че фирмите ще се подкрепят на база "формален процес на избор и оценка". Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по този начини се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите.

На въпрос как ще обясни желаниието на Делян Пеевски да контролира властта "за неволни грешки" при разпределянето на еврофондовете, днес Атанасов отговори:

"Развиват се процесите, не се шегувам за това. Ние искаме прозрачност и затова подкрепям създаването на тази комисия". 

Атанасов каза, че не знае откъде се е появил списъка с фирми, на които ще се дават парите, но после добави "може би ГЕРБ са изпищели, защото в списъка няма техни".

Той посочи, че представлява "Демократи за силна България" и че няма "техни фирми" в списъка и въпросите за грешката не трябва да са към него. Атанас Атанасов продължи да отказва да отговаря на въпросите, но в крайна сметка каза:

"А кой ще ги отпусне тези средства? Европейската комисия ли? Тя така ли раздава парите? Явно, грубо казано, нещо като промоция е направено в крайна сметка. Някакви фирми са представени пред европейските органи, които имат спецификаци и качества да вършат определена работа."

По повод скандала с Руската църква и експулсирането на руските свещеници Атанасов отново коментира, че става въпрос за много сериозен провал на българското контраразузнаване. Той пак отново призова председателят на ДАНС Пламен Тончев да си подаде оставката.

"Именно неговата структура, която той пряко ръководи еднолично и централизирано, носи отговорност и не само заради Васиан (б.а. - един от изгонените свещеници). Той наруши политическия неутралитет - излезе с политическа позиция и според мен е бил политически насърчен от някого, но в момента не може да се каже от кого", каза още той.

Според него Министерският съвет е трябвало да започне процедура по неговото освобождаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков