ГЕРБ и ДПС създават парламентарна комисия, която да контролира Асен Василев

Йорданка Веселинова 28 септември 2023 в 10:22 3644 7

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Асен Василев, министър на финансите

ГЕРБ и ДПС решиха да създадат парламентарна комисия за контрол на еврофондовете, за които отговаря финансовият министър Асен Василев.

Очаква се подкомисията да бъде гласувана като постоянна в спешен порядък - още на днешното заседанието.

Това се случва ден след като депутати от ГЕРБ-СДС обвиниха ПП-ДБ в схема за 1,7 милиарда, с които ще се разпределят между спонсори на формациите. Вчера Красимир Вълчев, Жечо Станков, Теменужка Петкова и Делян Добрев дадоха извънреден брифинг в парламента, по време на който заявиха, че некоалиционния партньор" не правел нищо за удължаването на живота на ТЕЦ-овете. Поводът са проектите за териториални планове за справедлив преход на въглищните региони, които трябваше да бъдат приети от Министерски съвет вчера, но гласуването им бе отложено за петък. В тях липсват планове  за инвестиции в преходни технологии, за удължаване на живота на въглищните централи, но пък има индикативен списък с компании, които биха получили европейски средства. По-късно премиерът Николай Денков обяви, че кандидатстването по програмите за енергиен преход предстои, а твърденията на ГЕРБ определи като "спекулация" и "лъжа". С позиция излязоха и от Министерството на енергетиката, в която се посочва, че наличието на индикативен списък на операции и предприятия в Териториалния план за Стара Загора е изрично условие за принципна допустимост на финансиране на големи предприятия в областта съгласно Регламента за създаване на Фонда за справедлив преход.

Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, а след него и неформалният такъв на ДПС - санкционираният по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, обявиха, че са разговаряли както с Кирил Петков, така и с премиера Денков. На тях двете партии са поискали въпросните териториални планове да бъдат изменени. 

Борисов изчете две изречения от документите, които ще бъдат променени - списъкът с компаниите и заложените в тях инвестиции да не се подкрепят на база на "формален процес на избор и оценка". Бившият премиер изтъкна, че животът на ТЕЦ-овете трябва да бъде удължен. По думите му не трябва да се инвестира само в соларни паркове, тъй като те не създават работни места.

"Мисля, че акад. Денков разбра какво му казвам", заключи той.

На свой ред Делян Пеевски обяви, че Денков и Петков са заявили, че грешката в териториалните планове била неволна:

"За да няма такива неволни грешки, всичко ще минава през парламента."

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски, който е и бивш шеф на парламентарната комисия по енергетика, заяви, че само големи фирми могат да осигурят запазването на много работни места, а не допускането на "фирми - еднодневки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

7

Анализи

28.09 2023 в 23:05

ГЕРБ и ДПС си искат статуквото и никакви промени, ама ги е страх да не им прострат кирливите ризи. Нали не си представяте ББ да се е загрижил за народа.

14469

6

случайно прочетох

28.09 2023 в 14:05

И в тази комисия ще се чудят с какво могат да попречат на Василев да съживи икономиката?

1135

5

единдвама

28.09 2023 в 13:12

Баси долнищата, боко и шиши точно да говорят за фирми и спонсори. Ейиии аман от наглостта ви недраги боклуци такива!

ППДБ какво им траете!?

Шефа горе вижда, скоро и следващите поколения ще видят, ако спрат да слушат чалга!

Да изгниете дано! Скоро!

7925

4

Trabajo

28.09 2023 в 12:05

ПП-ДБ трябва да сочат с (голям!) пръст "семейството" ГЕРБ-ДПС и гръмко да говорят за него навсякъде.

а не да се правят на много заети и мекичко да ми казват, че "правят си пи-ар хората".

говоренето е част от политиката, на вас това ви е работата - вършете си я.

870

3

Constanza

28.09 2023 в 11:31

Отвратителни са.

1005

2

ПР

28.09 2023 в 10:45

12 години бяха в енергетиката.Резултатите-чудим се какво да се прави с оборудването за Белене.Имаме над 3 милиарда,инвестирани от българите в Руско-Турски-Сръбско-Унгарски поток.Без разклонения за БГ.За 12 г.,направиха ли така щото,Мариците и Брикелите,да осъвременят филтрите,за достигане на ниски СО и др. емисии?!Семейството на Делянчо от Хасково,колко пари припечели покрай Централите?Правителствата на Радев,гениалните,те нещо раздвижиха ли по въпросите?Ковачки е недосегаем,от години-трови всичко живо там.Болни и с къс живот,но на работа....А децата от региона?!Важни са Централите,да,имахте време да вземете мерки.

723

1

user4eto

28.09 2023 в 10:27

Повече от ясно е, че искат да контролират парите влизащи в чувалите им.
Въпроса е кой ще контролира герб и дпс?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки