Военният министър търси подкрепа от партиите за бюджета за отбрана

Юлиан Христов 03 декември 2014 в 13:11 2924 2

Николай Ненчев

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще търси подкрепа от всички парламентарни групи за бюджета за отбрана. Министерството на отбраната не е съгласно с проекта за бюджет на ведомството.

Пред OFFNews съветникът на министъра Валерия Кардашевска потвърди намерението на Ненчев да се срещне с всички парламентарно представени партии, за да търси подкрепа за увеличение на военния бюджет. В сряда министърът има среща и с комисията по отбрана в парламента, на която се очаква, освен да представи политическия си кабинет, но и да потърси подкрепа за бюджета. 

В актуализираната бюджетна прогноза 2015 – 2017 г. разходите на Министерството на отбраната са намалени, като в частта за персонал намалението е в размер на 77 млн. лв. спрямо 2014 г. Това прави военното министерство най-ощетено в сравнение с останалите министерства и ако парите не бъдат намерени се очаква сериозно орязване на администрацията и военните.
Недоволство от орязания бюджет на армията изрази и президентът Росен Плевнелиев, който трябваше да проведе среща с премиера Бойко Борисов. Позицията на Борисов, който е бивш кадър на МВР, е, че щом полицаите и военните са търпели година и половина „експеримента „Орешарски“, трябва да бъдат готови да се „реже живо месо“.

Освен пред съкращения намаленият бюджет изправя министерството и пред друг проблем. На срещата на върха на НАТО в Уелс президентът Плевнелиев и тогавашният служебен министър Велизар Шаламанов представиха стратегическия документ „Визия 2020“, в който е планирано разходите за отбрана за 2015 година да възлизат на 1.5% от брутния вътрешен продукт на страната. Досега тези разходи бяха 1.3%. С новия бюджет за отбрана обаче разходите няма да достигнат исканото ниво. В същото време до 2017 година армията няма да може да се сдобие и с нов тип изтребители, след като правителството отказа да финансира мащабни проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!