Вигенин с критики към Габриел за Шенген: Или комуникационната ви стратегия е трагична, или ни правите на глупаци

Кристина Минчева 12 януари 2024 в 10:59 1292 3

Кристиан Вигенин

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Кристиан Вигенин от БСП

Или комуникационната ви стратегия е трагична и ще трябва да я пооправите, или се опитвате да ни направите и нас, и гражданите на глупаци, обърна се към вицепремиера и външен министър Мария Габриел (ГЕРБ) зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП), атакувайки правителството за начина на приемането на България във въздушните и морските граници на Шенген.

"Хубаво е нещо, което е малка стъпка, да се представи като такава, а не като грандиозен успех. Ще има такъв като постигнем всички цели, сега имаме малка стъпка, която е унизителна за много български граждани", каза Вигенин.

Той поиска информация от вицепремиера Мария Габриел за декларацията, подписана с Австрия - защо при уж липсата на допълнителни ангажименти вече се започват законодателни промени, явно предвиждащи такива. 

Вицепремиерът отговори, че решението било на сайта на съвета още от 31 декември и всички преговори били ясни и прозрачни. Тя посочи, че остава в сила фразата, че през тази година ще бъде дискутирана датата за влизането на България и в сухопътни граници на Шенген. 

"На дипломатически език думата дата носеше много преговори и разговори. След 31 март България вече няма да бъде наблюдател на масата на вземане на решение и имаща право на дума само ако в дневния ред има въпрос, който е свързан с нейното мнение. Оттук нататък ще бъде пълноправен член, участващ в дискусиите и имаща право на глас", уточни Мария Габриел във връзка с приемането на България в сухопътните и морски граници на Шенген. 

Министърът на външните работи посочи, че задачата сега е да бъдат подготвени посолствата и вътрешното министерство да свърши своята работа. 

По думите ѝ Пактът за миграция ще влезе 2 години след приемането му, за да може държавите да се подготвят и затова има европейско финансиране, в което има много важни точки за България.

"Сред тях са гранични центрове - да не се позволява да се влиза на територията на ЕС, когато няма основание за това, и връзка между всички шенгенски информационни системи", уточни Габриел. 

Тя отговаря на въпроси на народните представители по време на блиц контрол.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

12.01 2024 в 12:38

Вагинин пак се изходи неподготвен. Всички документи ги има в нета. Остава само да знаеш да ползваш компютър. А влизането в Шенген е важно за хората на вАгинин, че те са със златни български паспорти и тръпнат в очакване да могат да минават границите и заобикаляйки ограниченията!

2099

2

Mateevk

12.01 2024 в 11:18

Малка, стъпка, която автоматично се превръща в срамно поражение за цялата пропутинска пасмина, която иска всичко друго, но не и да сме част от Европа. Иска да сме покорни на Русия и да се отдадем без задръжки на националната си комплексарщина, че сами досега никога нищо не сме направили, а дължим всичко на Русия, която ни е дарила свободата поне два пъти, че като нея няма втора на света, че русите са ни формулирали националния идеал, че Русия е права, когато много съгреши дори, макар тя по принцип никога да не греши!

723

1

user4eto

12.01 2024 в 11:09

Айде следващия ватник се активира...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика