Quantcast

Вигенин: „Южен поток“ ще има, но със забавяне

OFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 21:42 4091 5

"Като цяло, никой не поставя проекта „Южен поток“ под въпрос, но, във време, когато политическите отношения станаха по-сложни, може да има отражение върху скоростта, с която се намират решения", заяви в интервю за "Ройтерс" външният министър Кристиан Вигенин.

Подготвителната работа така или иначе трябва да бъде извършена. От тази гледна точка не виждаме голяма заплаха за реализирането на този проект, но подчертавам - на този етап."

България, която енергийно е почти изцяло зависима от Русия би имала голяма полза от газопровода, но след анексирането на Крим от Русия бъдещето му е под въпрос, обяснява агенцията.

Вигенин уточнява, че преговорите между Европейската комисия и Москва са замразени, но техническите проучвания по "Южен поток" си продължават. Той отхвърля твърдения, че може "Южен поток" в крайна сметка да свършва в България, а не да достига до Италия и Централна Европа, понеже подобна промяна би го направила икономически безсмислен.

"Ройтерс" оценява думите му като по-оптимистични в сравнение с тези на Паоло Скарони - главен изпълнителен директор на италианската "Ени" (акционер в "Южен поток"), според когото бъдещето на проекта е "някак мрачно".

България подкрепа и други проекти като Трансадриатическия газопровод (ТАР) за газ от Азърбайджан, както и енергийния коридор Север-Юг на ЕС, но нито един от тях няма да донесе бързо решение на проблема ни, казва Вигенин. Страната е ускорила усилията си за разнообразяване на енергийните доставки, обмисля закупуване на втечнен газ от Катар или Израел и подкрепя строителството на терминал за разтоварване на такъв газ в Гърция, обяснява въшният министър. "Но въпреки тези мерки, в момента и за обозримо бъдеще нямаме друг източник освен този на руски газ и това е реалността, с която трябва да живеем."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2014 в 08:09

Винегин много добре знае, че Южен поток няма да има, докато Русия не стане цивилизована държава и не се откаже от имперските си амбиции. Т.е. очаква се забавянето на този проект да е около 100-200 години. Думите му са насочени към това, да оправдаят милионите, които България загробва в Южен поток, да оправдае заплатата си от Кремъл и да не загуби БСП час от сенилния си електорат.

04.04 2014 в 00:00

... три танкиста выпили по триста, (300)
а четвертый выпил восемьсот(800)
... экипаж на "адамовия" плаж...

... хахахахахахахахаха

http://www.youtube.com/watch?v=FmGSLeXF3EA

... броня крепка как корька у арбуза... хахахахахаха

03.04 2014 в 23:04

Не знам какви гейове били Сергей и Кристиан, обаче са напънали здраво Бочко. То и Волен помага. Един вид Тиквоча е трипъл пенетрейшснът. Голям кеф.

03.04 2014 в 22:27

вагинин пак не знае къде е

03.04 2014 в 22:07

...никой не поставя проекта „Южен поток“ под въпрос...

... хахахахаха... много старателно и професионално, бих отбелязал, ги обучават да говорят "истината"! Тренират на полиграфите в мазато на Тролитано 20... хахахахаха

... да! никой не оспорява Проекта... но, че няма да има тръби се знае от 2008-ма година, най-малкото защото няма "свободни" количества газ... китайците изсмукват всичко...нали изкупуват американския дълг...хахахахахаха

... тея мърши ни вкарват в нов дългов капан тип "белене"... ама все някой ше го знае "къде живее"...

... хахахахахахахахахахаха

... ако не друг, барем "поморийские" ребята... фсб-ята

... хахахахахахахахахахаха