Вигенин: „Южен поток“ ще има, но със забавяне

OFFNews 03 април 2014 в 21:42 4858 5

"Като цяло, никой не поставя проекта „Южен поток“ под въпрос, но, във време, когато политическите отношения станаха по-сложни, може да има отражение върху скоростта, с която се намират решения", заяви в интервю за "Ройтерс" външният министър Кристиан Вигенин.

Подготвителната работа така или иначе трябва да бъде извършена. От тази гледна точка не виждаме голяма заплаха за реализирането на този проект, но подчертавам - на този етап."

България, която енергийно е почти изцяло зависима от Русия би имала голяма полза от газопровода, но след анексирането на Крим от Русия бъдещето му е под въпрос, обяснява агенцията.

Вигенин уточнява, че преговорите между Европейската комисия и Москва са замразени, но техническите проучвания по "Южен поток" си продължават. Той отхвърля твърдения, че може "Южен поток" в крайна сметка да свършва в България, а не да достига до Италия и Централна Европа, понеже подобна промяна би го направила икономически безсмислен.

"Ройтерс" оценява думите му като по-оптимистични в сравнение с тези на Паоло Скарони - главен изпълнителен директор на италианската "Ени" (акционер в "Южен поток"), според когото бъдещето на проекта е "някак мрачно".

България подкрепа и други проекти като Трансадриатическия газопровод (ТАР) за газ от Азърбайджан, както и енергийния коридор Север-Юг на ЕС, но нито един от тях няма да донесе бързо решение на проблема ни, казва Вигенин. Страната е ускорила усилията си за разнообразяване на енергийните доставки, обмисля закупуване на втечнен газ от Катар или Израел и подкрепя строителството на терминал за разтоварване на такъв газ в Гърция, обяснява въшният министър. "Но въпреки тези мерки, в момента и за обозримо бъдеще нямаме друг източник освен този на руски газ и това е реалността, с която трябва да живеем."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!