Вигенин: България няма да признае резултата от референдума в Крим

ОFFNews 11 март 2014 в 11:52 5174 41

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

България няма да признае резултатите от референдума в Крим, който ще се проведе на 16 март 2014 г.

Това заяви пред Дойче веле външният министър Кристиан Вигенин.

За нас това е неприемливо. Предстоящият референдум за бъдещето на Крим не е признат нито от украинските власти, нито от ЕС и неговите партньори. Затова той сам по себе си може само да констатира някакви реалности на място, но не и да бъде основание за присъединяването на Крим към Руската федерация. ЕС категорично няма да признае такова решение, защото на практика това би означавало насилствена промяна на границите. "По начина, по който се организира това допитване, не виждам никакво основание България да признае резултатите от него", коментира външният министър пред германската обществена медия в края на еднодневната си визита в Берлин, където той проведе разговори с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Българската страна се надява дипломатическите усилия да постигнат резултат, защото "нямаме друга алтернатива освен дипломацията", казва министър Вигенин. По думите му всичко друго означава военна конфронтация, а едва ли някой е готов на такава стъпка. 
Дрънкането на оръжие в региона е демонстрация на сила, която няма да помогне, добавя министърът. Според него изпращането на американски бойни самолети за военни маневри в Полша е свързано с опасенията на балтийските републики за тяхната сигурност. Илюзорно е да се смята, че един американски боен кораб, навлязъл в Черно море, може да представлява някаква заплаха за Русия и руския Черноморски флот. В случая става въпрос за отдавна планирани маневри и много скоро този кораб отново ще напусне Черно море. "Не искам да се създава впечатлението, че и България по някакъв начин участва в демонстрацията на сила по отношение на Русия", подчертава Кристиан Вигенин.
Що се отнася до опасенията за възможно завръщане на Студената война, българският външен министър смята, че това не е реалистично. "Светът днес е различен, а Студената война не може да се повтори в мащабите от преди", казва той. Ясно е обаче друго - че оттук нататък отношенията с Русия, поне за известен период от време, няма да бъдат същите, смята той.
"За съжаление за нас остава загадка какви са крайните намерения на руската страна. Докато за Украйна е ясно, че иска да запази суверенитета и териториалната си цялост, което е желание и на международната общност, можем само да гадаем какво цели Русия", посочва Вигенин и уточнява, че според него една от целите на Русия е очевидно присъединяването на Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!