Вдигат данък лихва на 10% от 2015 г.

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2014 в 14:14 7627 9

Менда Стоянова

Лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина.

Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова.

В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. 

Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4 на сто, а след това да отпадне напълно. 

Сега новите управляващи имат намерение да върнат целия размер на данъка и да разширят продуктите, върху които ще се плаща той.

"Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете, ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други. Така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат. Тук, разбира се, ще предложим едно малко освобождаване – на детските влогове", обясни Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2014 в 18:09

Ами на следващите избори ГЕРБ няма да получат моята подкрепа. Аз вече съм платил 10% върху заплатата, от която оделям пари на депозит, така, че не смятам, че дължа още на тая държава, дето нищо не прави за мен, освен да ми иска постоянно пари.

21.11 2014 в 17:59

Проблем: хората кътат пари, вместо да ги въртят в икономиката и това пречи на растежа.
Решение: да принудим хората да не държат пари в банките (а под дюшеците??).

Е, не става така. Направете така, че хората да вярват в съда, направете администрацията администрация, а не раздуда бюрократщина, създайте условия за бизнес и проблемът сам ще изчезне. Това което правите е просто да дразните хората и няма да има ефект, щото парите просто ще заминат за страни където такива данъци няма... Почти всеки има роднини в чужбина.

21.11 2014 в 17:15

Много ги боли герП още от първия мандат, че хората имат еди-колко си милиарди в банките - Боко направо пъшкаше!
След време, като ви се срине пирамидата, наречена банкова система, като започнете да търсите виновни, първо се погледнете в огледалото !

21.11 2014 в 17:04

Следващото НС Герб ще имат 40 депутати.

21.11 2014 в 16:58

Браво на червените боклуци и на тая пишман червена специалистка, а така, браво, още по татово време, същите тия разбойници, и до сега не разбраха, че овцата се стриже, а не се дере, тия лакоми и гадни червени гниди, испълзали на чело и кожата ще смъкнат от гърба на гламавата и проста рая, която търпи и чака заколението си. Събудете се бе братя българим червената пасмина ни унищожава бавно, полека и сигурно!

21.11 2014 в 16:30

Проблемът не е само във връщането на 10 %-ния данък върху депозитите. Доколкото чувам, идеята е да се облагат не само лихвите по депозитите, а всички получени лихви.
Всъщност още по големият проблем е липсата на реципрочност, т.е., след като доходите от лихви се облагат, то разходите за лихви да се приспадат от дохода преди облагане. Последното сега се прилага само по ипотеки и то за млади семейства. Дано герберастите да не отменят и това облекчение.

21.11 2014 в 15:19

По повод връщането от догодина на данъка от 10% върху лихвите по депозитите мога да заявя следното - ГЕРБ ме изгубиха като гласоподавател!

21.11 2014 в 15:13

Викате ГЕРП са дясна партия, а? хахаха

Вместо да съкратят наполовина шкембестите милиционери и всякакви други чантаджии, те ни бъркат в джоба, за да им плащаме заплатите. Смешнициииии

21.11 2014 в 14:40

Ето ви ги рИформите на Тиквата и пишман рИформаторите.
Оставиха плоския данък, че да не засегнат мутро-милионерите си и удариха влоговете на гражданите.
Не пипнаха и хазартните босове, разбира се.
Дават и обществени пари за частното образование и частните клиники, разбира се.
А вие, кретени, дето за пореден път овластихте тази античовешка и антибългарска измет - да не си въобразявате, че цял живот ще дишате безплатно?