Вътрешният министър ще решава как ще се охраняват физически лица

OFFNews 25 май 2016 в 15:59 3161 3

Министърът на вътрешните работи ще определя реда и условията, по които се извършва охраната на физически лица.

Това приеха днес депутатите на първо четене с гласуваните днес изменения в Закона за частната охранителна дейност. Текстовете са предложени от ГЕРБ.

Срокът за внасяне на промени между първо и второ четене е 5 дни, след това предложението ще може отново да бъде подложено на гласуване в пленарна зала. 

Според приетите днес промени вътрешният министър издава специална наредба, в която ще са разписани правилата за извършване на лична охрана на физически лица. Наредбата трябва да бъде издадена до два месеца след влизането в сила на промените.

"Въвеждането на минимални изисквания и стандарти към осъществяващите тази дейност, а също и въвеждане на минимални изисквания за сигурност, ще гарантират в максимална степен зачитане на правата, свободите и достойнството на гражданите. Частната охранителна дейност, в това число и личната охрана на физически лица, като вид търговска дейност следва да се подчинява на ясни и строги правила", пише в мотивите към законопроекта.

Според ГЕРБ разписването на правила за охраната на физически лица ще гарантира "тази дейност да бъде осъществявана професионално и да отговаря на общоприети стандарти". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

25.05 2016 в 16:33

Ако вътрешният министър (в момента социоложка) плаща за тази охрана, да определя правилата.
Иначе, ако ще плащаме всички, е редно да няма такъв вид охрана!

Нито за дебелянчо ми пука, нито за доганчо и т.н.
 
X

Да помогнем на украинските деца!