Вътрешната опозиция в Да, България учреди клуб, но нямало да цепи партията

Ружа Райчева 25 март 2022 в 21:10 3939 1

Снимка FB/ Да, България

Вътрешната опозиция в "Да, България" - една от партиите в коалицията "Демократична България" учреди преди 2 дни клуб в рамките на партията заради "разочарованието от Националната конференция, дефицитът на демократично общуване, авторитарните управленски действия на членове на ръководството и едностранното и анонимно взимане на решения под различни предлози".

Днес бившият депутат от групата на ДБ в 46-ото Народно събрание Калоян Янков заяви пред БНР, че клубът е притегателен център за тези, които мислят по по-различен начин.

"Основанието е продиктувано от неудовлетворението от постигнатите резултати. Основната задача е да мобилизираме привържениците си и да им дадем възможност да представят идеите си. Има нужда от по-голямо развитие на вътрешната комуникация между членовете и ръководството. Нямаме за цел да цепим „Да, България“, основната ни цел е да развием това, което считаме за добро за нашата партия“, каза Янков. 

Освен Калоян Янков, тенисистката Мануела Малеева и проф. Александър Кьосев са сред хората от т.нар. вътрешна опозиция, която решава да състави "9 декември". Твърди се, че името на опозиционния клуб идва от датата, когато е учредена "Да, България", но официалната дата на учредяване е 7 януари.

В края на януари имаше националната конференция на "Да, България" след като председателят Христо Иванов подаде оставка заради ниския резултат на "Демократична България" на изборите 2 в 1 ноември. Тогава Калоян Янков и Мануела Малеева не се кандидатираха за членове на Изпълнителния съвет  на "Да, България" заради "прекалено многото натрупани негативни емоции".

Двамата твърдят, че причината за учредяването на клуба е разочарованието от конференцията, на която Христо Иванов беше единственият кандидат и бе преизбран за лидер почти единодушно. 

В учредителната декларация на клуба се изразява недоволство и от "монопола на информация, кадруването отгоре и липсата на истински анализ за загубата на последните избори". В нея е записано още, че клубът възниква заради убеждението, че "Да, България" страда от сериозни дефицити, които трябва да бъдат поправени чрез диалог и съвместна работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!