Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Василев: Няма причина за форсмажор, докато има война, няма да се преговаря с Газпром

Ангел Марковски 20 март 2022 в 20:54 4230 0

Снимка БТА/АРХИВ

Коалицията е абсолютно стабилна няма проблеми, няма разногласия. Видяхте, минахме през смяна на министър, пак нямаше проблеми. Така че аз не очаквам някакви сътресения, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред бТВ.

За изтичащия на 31 декември договор с „Газпром“ той посочи: „С Газпром, докато има война, няма как да се преговаря“.

Като част от подготовката за войната ние разгледахме възможността за доставяне на газ в случай, че спрат доставките, било заради санкции, било едностранно от страна на "Газпром". И имахме вариант, и продължаваме да го имаме, при който буквално в рамките на ден да имаме 100-процентово обезпечаване на газа“, каза още той. Василев поясни, че има решение до 2027 г. Европа да спре напълно да използва енергоизточници от Русия. „Това е крайната дата.“

Според вицепремиера и министър на финансите няма обстоятелства за налагане на форсмажор, какъвто предложи Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката.

От своя страна тя уточни: "Предложението за форсмажор не е хрумка на БСП. Инициативата дойде от българските фирми. Целта е да ги защитим, да не фалират и да не освобождават хора от работа", каза междувременно вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова. Нинова представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, Министерството на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки. Това не само е обсъдено, а подписано и доказано от колегите". Писмо е било изпратено и до Министерството на иновациите, но оттам все още няма отговор.

"Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение", каза още министърът на икономиката.

Относно ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Асен Василев коментира: "Виждаме, че прокуратурата продължава да се обяснява и продължава да подава грешна информация. Изумиха ме днес, като казаха, че не можели да разпитат Божков или свидетели в чужбина примерно по видеоконферентна връзка. Явно не си познават НПК".

"Чл. 139, който е влязъл в сила от 2010 г., казва: "разпит на свидетели извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този Кодекс". Обяснете ми как прокуратурата години наред ни обяснява, а днес официално излязоха от Специализираната прокуратура да кажат: "Ами те са извън страната не можем да ги разпитаме“, попита министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови