Външно прави опит да ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2021 в 15:38 1957 0

Право на служебни паспорти да имат само членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по Закона за физическото възпитание и спорта, както и ръководителите на представителните организации на работниците и служителите и на представителните организации на работодателите на национално равнище.

С тези промени в Закона за българските лични документи, внесени за обществено обсъждане, Министерството на външните работи ще се опита да ограничи издаването на дипломатически и служебни паспорти. Те дават на притежателите им права за по-лесно и безвизово пътуване в чужбина. Предложените изменения са публикувани в Портала за обществени консултации www.strategy.bg

Промените са резултат от заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за извършване на проверка и преглед на нормативните и вътрешноведомствени актове, уреждащи реда на издаване на дипломатическите и служебни паспорти.

Целта на измененията е да се сведе до минимум възможността от злоупотреби, тъй като настоящата нормативна уредба дава практическа възможност всеки дееспособен български гражданин да получи служебен паспорт, ако регистрира юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение, федерация или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

След проверката на МВнР през 2020 г. за невалидни са обявени пет дипломатически паспорта. Валидните дипломатически паспорти са издадени от МВнР на основание на чл. 38, ал. 1, т. 1 от ЗБЛД, който постановява категориите граждани с право да ги получават.

Валидните служебни паспорти са 2959. От тях най-голям дял – 2121, са на служители на МВнР и членове на техните семейства. Следва Министерството на отбраната (204), Авиоотряд 28 (75), Министерството на вътрешните работи (74), Министерство на икономиката (53), Администрация на президента (33). Има и служебни паспорти, издадени на членове на спортни, научни и търговски организации, както и на представители на съдебната власт.

Миналата година стана ясно, че и хазартният бизнесмен Васил Божков е разполагал със служебен паспорт от 2011 г. в качеството му на представител на национална спортна организация. Такъв документ е имал и близкият до него бизнесмен Георги Попов. Тогава от МВнР съобщиха, че и двата паспорта са анулирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови