Валери Жаблянов е авторът на 'Народния съд е необходимо правосъдие'

Николаос Цитиридис Последна промяна на 14 февруари 2018 в 16:49 17825 35

Членът Изпълнителното бюро БСП и заместник-председател на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната декларация на социалистите, в която наричат "Народния съд необходимо и неизбежно правосъдие". Това потвърдиха източници на OFFNews от "Позитано" 20. 

Декларацията на БСП бе изпратена вчера до медиите и до премиера Бойко Борисов. Нейната цел е порицание на провеждането на Луковмарш, за който социалистите казват, че е проява на фашизъм и неонацизъм:

"Днешният пълзящ авторитаризъм и прояви на фашизъм и неонацизъм в държави от Източна Европа предизвикват безпокойството на демократично настроените граждани и цялата демократична общност. Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер. Десет години след сключването на Парижкия мирен договор България не бе допускана в ООН именно като фашизирана страна, станала част от Оста "Рим - Берлин - Токио", пише в обръщението на БСП до Борисов."

Няколко часа след като разпространиха декларацията, в сайта на социалистите частта с Народния съд бе изтрита, а от БСП пратиха и съобщение, че Изпълнителното бюро не е съгласувало да се дава оценка на Народния съд, а само порицание на провеждането на Луковмарш и се разграничи, макар че Жаблянов е член именно на Изпълнителното бюро.

В парламента днес ГЕРБ изразиха възмущение декларация на депутата Тома Биков, който смята, че тази позиция на социалистите означава "ценностна атрофия".

Потърсихме Жаблянов за коментар, но зам.-председателя на парламента бе неоткриваем по телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7892

34

spirit оригиналът

15.02 2018 в 21:30

Не е необходимо БНТ да цитира и съветски дейци от онова време. Достатъчно е да се позове на Парижкия мирен договор, задължил България да предаде на съд лицата, свързани с военни престъпления. Или на декларацията на Общото събрание на ООН от 11 декември 1946 г., потвърждаваща създаването на Народния съд. Или на президента Франклин Рузвелт, който заклеймява българските управници като криминални престъпници. Или на най-дълго служилия държавен секретар на САЩ и носител на Нобелова награда за мир Кордъл Хъл, който смята, че не е нужен никакъв съдебен процес за виновните за войната, те трябва да бъдат незабавно обесвани. Или пък Чърчил, според когото също военните престъпници трябва да бъдат разстрелвани още при залавянето им, а ако се стигне до съд, той да е политически, а не юридически акт. Може да отбележи и премиерската му реч пред Камарата на общините от 2.VII.1944 г., че жалка клика престъпни политици три пъти хвърля България във войни "on the wrong side", на грешната страна.

7892

32

spirit оригиналът

15.02 2018 в 15:22

"Демокрацията, както аз я разбирам – казва Михник – е режим на консенсус и споразумение, на разбирателство. Демокрация, при която победителят взема всичко и ликвидира опозицията, е ликвидиране на демокрацията."

Склонен съм да виждам нещата като Михник. Тук, у нас, например около 1 февруари – Денят за почит към жертвите на комунизма, се завъртя отново големият разговор около Народния съд и, едва ли не, излезе, и то от либерални среди в България, предложението критиката към критиците на Народния съд да се криминализира.

Погледнете съставите на Народния съд, най-вече седмия му състав. Че нима комисарството по европейските въпроси е невинно? Регентите невинни ли са? Министърът на вътрешните работи невинен ли е? Няма ли виновни? Много невинни са били осъдени, но невинно осъдените оправдание ли са за виновно осъдените? Не.

20696

30

Новак

15.02 2018 в 03:29

Ето за това в учебниците по история не трябва да се изучават събития докато има още живи свидетели. Едните винаги ще твърдят едно , а други точно противоположното. И никога так няма да има обективен прочит. Сигурно и в този случай истината е някъде по средата, но винаги,ще бъде замазана от партийни пристрастия и политически егоизъм.