В парламента изслушват КЕВР, изясняват как се формира цената на тока

Симона Костадинова 24 юни 2015 в 11:52 2841 9

Снимка БГНЕС

Председателят КЕВР Иван Иванов

Народните представители изслушват ръководството на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) за модела на ценообразуване на тока.

Причината за днешното изслушване са намеренията на КЕВР за ново поскъпване на тока за индустрията от 1 юли, заради което работодателските организации заплашиха с протести. Правителството също се обяви против увеличението , а премиерът Бойко Борисов дори заяви, че ще се присъедини към протестите на бизнеса, ако се стигне до вдигане на цените.

В началото на изслушването беше взето решение то да се излъчва на живо по БНТ и БНР, за да може обясненията на председателя КЕВР Иван Иванов относно готвените увеличения да стигнат до крайния потребител. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изрази надеждата си, че след днешното заседание ситуацията в енергетиката ще се изясни на обществото.

Председателят КЕВР също подчерта, че е много важно обществото да бъде информирано. Той обясни, че досега добавката "задължение към обществото" била разпределена неравномерно между представителите на бизнеса - потърпевш бил малкият бизнес, защото бил на регулирания пазар и плащал около 50 лева за мегаватчас. А по-големите предприятия, които излезли на свободния пазар, плащали 19 лева. Промените, които искали да направят от КВЕР, имали за цел да се постигне по-голяма справедливост при ценообразуването за бизнеса.

По думите на Иванов идеята на Комисията била когато енергийната борса заработела, добавката "задължение към обществото" да стане еднаква за всички на енергийния пазар и да бъде малко над 40 лева за мегаватчас.

Той подчерта, че никога не е допускал и няма да допусне никакво вмешателство в работата на КЕВР, особено ако то е политическо.

Председателят КЕВР обясни, че с всички промени в модела на ценообразуване би трябвало НЕК да излезе на печалба в края на следващия регулаторен период. Той обаче подчерта, че 2015 година е последната възможна, за да бъдат направени съществени реформи в сектора.

"Забавянето на реформата ще доведе до фалит на НЕК. Само през 2014 година НЕК натрупа 644 млн. лева дефицит", предупреди Иванов. 

Във всяко свое действие сме ръководени от принципите в Закона за енергетиката, които са независимост, безпристрасност, професионалност, публичност и прозрачност. Вече три месеца КЕВР отстоява тези принципи. Докладите, които направихме, бяха изготвени единствено от експерти на регулатора, заяви от парламентарната трибуна Иванов.

Той обясни, че когато започне да работи енергийната борса , КЕВР ще се освободи от функциите да определя цената на тока. Комисията обаче ще продължи да определя цените на мрежовите услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews