Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

КЕВР ще убеждава депутатите защо трябва да поскъпне токът

OFFNews 24 юни 2015 в 08:15 2430 0

КЕВР ще убеждава депутатите защо трябва да поскъпне токът

Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се изправят днес пред депутатите, за да аргументират готвения скок в цената на електроенергията.

Народните представители ще изслушат и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. В четвъртък се очаква парламентът да реши дали да отложи поскъпването с месец, както поиска премиерът Бойко Борисов. Над тези законодателни промени спешно работиха ресорните комисии в парламента през последните няколко дни.

Бизнесът е против предложения модел на ценообразуване. Според техните изчисления КЕВР предвижда по този начин двойно увеличение на цената на тока. Подозренията са, че в услугата “задължение към обществото” всъщност влиза енергията от американските ТЕЦ, ВЕИ-тата, когенерациите и заводските централи. Има опасения за това, че цели отрасли да бъдат унищожени. 

Идеята на отлагането е да се изчакат резултатите от започналата проверка на зелените централи и чаканото развитие при американските ТЕЦ-ове. Всичко това може да повлияе на ценовото решение, смятат народните представители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!