КЕВР решава до петък дали да отложи поскъпването на тока

Ивайло Анев 22 юни 2015 в 13:57 2957 0

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Председателят на КЕВР Иван Иванов

До петък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще излезе с решение дали поскъпването на тока за бизнеса ще бъде отложено и с колко време.

Това заяви председателят на регулатора Иван Иванов

По думите му моделът, който създаде енергийният регулатор, е наистина балансиран и неговото нарушаване ще доведе до утежняване или ситуацията на НЕК, или повишаване цената на електроенергията за битовите потребители.

"Не желая да се случи нито едното, нито другото. Намаляване на добавката може да стане само чрез реализиране на допълнителни мерки за намиране на резерви такива, каквито към момента ги няма. Ако има резерви в резултат на мерките на правителството, ние естествено веднага ще ги отразим. Свалянето на прага изисква допълнителни средства", обясни Иванов.

Според него ако се намали "задължението към обществото“, ще бъде необходимо недостигът в НЕК да се покрие от правителството.

Иванов добави, че предстои изслушване на регулаторната комисия в парламента, което ще стане, когато председателят на Народното събрание Цецка Цачева отправи покана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!