В Благоевградската община липсват над 8 млн. лв., установи финансовата инспекция

OFFNews 19 март 2024 в 10:36 1081 1

Снимка БГНЕС

Бившият кмет Илко Стоянов (ГЕРБ-СДС) и настоящият градоначалник Методи Байкушев (ПП-ДБ)

В общината в Благоевград липсват над 8 млн. лв., които са похарчени не по предназначение. Това е установила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), предаде БТА.

Кметът Методи Байкушев казва, че проверката е показала, че има неправомерно разходване на целеви средства и са съставени три акта на предишния кмет Илко Стоянов (подкрепен от ГЕРБ на последните местни избори) за административни нарушения.

По думите на Байкушев липсващите средства са близо 4.3 млн. лв. за укрепване на свлачище по пътя за курорта "Бодрост" и ски писта "Картала", около 2 млн. за изграждане на ул. "Промишлена", близо половин милион лева за ремонта на сградата, в която се помещава читалището в Благоевград и Камерна опера, както и около 1.3 млн. за проведените местни избори.

Кметът на Благоевград за периода 2021–2023 г. Илко Стоянов коментира, че проверки на АДФИ не са нещо необичайно, а самият той е получил два административни акта от последната проверка.

Във връзка с разходване на средствата Стоянов заяви, че през 2023 г. бюджетът е приет през септември, "което означава, че работихме девет месеца без бюджет и помощ от държавата". Според предишния общински кмет, липса в общинската хазна във връзка с изброените на пресконференцията обекти няма.

"Всички средства са в една общинска сметка", твърди още Стоянов и каза, че по сметката на общината е имало налични 11 млн. лева.

Той заяви, че ще обжалва по съдебен ред наложените му административни актове и посочи, че единият от тях е за непубликуване в 30-дневен срок на информация на сайта на Общината, касаеща договор за обществени поръчки. Във връзка с втория акт Стоянов каза, че в него е посочено, че средствата са похарчени за одобрени от Общински съвет дейности по бюджета на Община Благоевград и не са разходвани средства, които не са одобрени от общинските съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

19.03 2024 в 12:26

Герберския кмет направил писта с общински пари, под претекст укрепване на свлачище. Сега да се "свличат" скиори...
 
X

Да помогнем на украинските деца!