Управляващите въведоха затвор за нелегален превоз на пътници през друг закон

OFFNews 28 октомври 2020 в 13:12 5732 3

Снимка БГНЕС

Станислав Иванов

„Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“. Тази промяна в Наказателния кодекс беше приета днес мнозинството в парламента. Промяната беше направена през друг законопроект, което вече е традиция в този парламент. В случая промяната беше направена през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване.

Текстовете бяха предлагани на няколко пъти от управляващите, но до тяхното приемане така и не се стигна заради съпротивата да се инкриминира т. нар. споделено пътуване.

След спорове в пленарната зала промяната вече е факт, а тя предвижда и завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително. Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до петнадесет хиляди лева, както и конфискация на имуществото.

От опозицията остро възразиха срещу начина на извършване на промените – чрез преходните и заключителни разпоредби на друг законопроект и определиха това като „поредното законодателното безсилие на това мнозинство

“Не целим да спрем споделеното пътуване. Споделеното пътуване не е обществен превоз. Обществен превоз на пътници има, когато се извършва с икономическа облага”, обясни депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов на брифинг след гласуването. Групите за споделено пътуване в които се разделят разходите за цената на бензина не ставали незаконни. Според него санкциите са високи за да могат да опазят живота на пътниците.

На въпрос защо промените се правят набързо през друг закона Иванов отговори: “Защото държавата дава 30 млн.лв помощ на транспортния сектор заради коронакризата. Как ще дадем тези пари, като не сме запушили дупките в законодателството. Правим го така, защото е спешно.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

3

JustSoYouKnow

29.10 2020 в 09:54

Сега се чувствам по-спокоен. Преборихме се с пияните шофьори, преборихме се с надрусаните такива, преборихме се и с неправилното паркиране и с превозните средства, които само про-форма са минали технически, преборихме се и с липсата на контрол при строителството на пътища. Това е последния пирон в ковчега на смъртността на пътищата. Хвала на ГЕРБ.

ОСТАВКА!!!

П.П. И какво излиза, че от догодина за да си шофьор на ТИР трябва да си юрист по образование, защото закона ще е поръсен хаотично наляво-надясно. Следващия път и с малко черно пиперче.

15614

2

OTBPAT

28.10 2020 в 14:35

Точно стопаджиите и споделеното пътуване като треснат и ще оправят транспорта...
дебили

3906

1

hristo

28.10 2020 в 14:21

Предлагам подобна поправка в НК: "Депутат, който гласува в подкрепа на тъп законопроект, се наказва с доживотна гарсониера в "Люлин" или "Обеля" и минимална пенсия, като му се отнемат всички имоти и придобивки."