Управляващи vs. опозиция: Бюджет или извънредно изслушване на службите за Украйна

Йорданка Веселинова 24 февруари 2022 в 14:20 3344 0

Снимка parliament.bg

Почти пет часа след началото на пленарния ден управляващи и опозиция се скараха за това дали да продължат с второ четене на Бюджет 2022 или да приемат спешно общата позиция на Народното събрание (НС) за Украйна и да изслушат извънредно службите за сигурност.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи дебатът по бюджета да бъде прекратен и да се премине към разглеждането на проекта за решение за приемане на обща декларация на НС за военната криза. До момента са входирани две такива проекторешения. 

ГЕРБ-СДС са внесли Проект на декларация на Народното събрание относно признаване независимостта и суверенитета на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики от страна Руската федерация. Алтернативно предложение имат и ПП, ДБ и ИТН - Проект на декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"В тази ситуация не можем да се занимаваме с алинеи, точки и параграфи", заяви Мустафа Карадайъ, който защити предложението на движението.

Десислава Атанасова от ГЕРБ подкрепи тази теза и направи още едно предложение - в 16 часа да бъдат изслушани в извънредна точка министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви, че би било безотговорно в тази ситуация страната да бъде оставена без бюджет. Той предложи НС да продължи да разглежда бюджета, а извънредното заседание да бъде насрочено за утре.

ГЕРБ-СДС и ДПС го контрираха и обещаха да гласуват бюджета, но след разглеждането на по-належащите точки.

"Няма да напуснем залата, докато не приемем бюджета. Ако трябва, ще работим и цяла нощ", обеща Цонев.

"Държавата без бюджет няма да я оставим", също обеща Даниел Митов от ГЕРБ.

В крайна сметка депутатите приеха предложението на ДПС със 117 гласа "за", 47 "против" и 66 "въздържал се". (Предложението мина с гласовете на четирима депутати от ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, ИТН )

Прието бе и предложението на Десислава Атанасова за изслушване на службите - против бяха от БСП и "Възраждане".

Никола Минчев предложи удължаване на пленарното заседание до приключване на първа точка - приемане на държавния бюджет. ДПС и ГЕРБ-СДС спазиха обещанието си и предложението беше почти единодушно прието с 226 гласа "за", 0 против и 2 "въздържал се" (по един от ГЕРБ и ДБ).

Така депутатите си подсигуриха поредното нощно заседание.

Към момента НС разглежда предложението за обща декларация. Службите ще бъдат изслушвани на закрито заседание от 16 часа, а след това депутатите ще се върнат и на бюджета. Според предложението на Минчев той трябва да е факт късно през нощта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!