"Турция използва България като коз за по-евтин газ от Русия" (видео)

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2015 в 14:36 4705 12

Димитър Бечев

Това, което Путин направи, не е правено и от СССР, защото никога не са спирани газовите доставки. Руският президент обаче е направил една грешка при изчисленията си. Той си въобразява, че със сила ще може да спре доставките на газ, но не е пресметнал какво ще загуби в тази ситуация, защото няма да може да строи газопровод където и да е. „Поток“, независимо какъв ще е точно, може да има само там, където има потребление, а най-сигурните доставки са точно през Украйна.

Това заяви енергийният експерт и бивш посланик в Русия Илиян Василев по време на дискусия на тема „Какъв трябва да е европейският отговор на задълбочаващите се партньорски връзки между Русия и Турция?“, в който участие взеха още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и старши анализаторът в London School of Economics.

Политиката на Турция говори за това, че страната опитва да има баланс в отношенията си със Запада и с Русия. И двете страни имат практическа полза от построяването на „Турски поток“, макар че тази полза е по-голяма за Турция, отколкото за Русия, коментира той.

По думите му Русия има интерес да се построи нещо, тъй като страната вече е вложила доста средства в изграждането на „Южен поток“.

Това, което иска Турция, е да стане енергиен център. Тя добива все по-голямо самочувствие за значението си в тази сфера, допълни Трайков.

Трансформирането на „Южен поток“ в „Турски поток“ беше едно емоционално, спонтанно решение, което имаше за цел Русия да покаже на Европа, че има и други варианти, но в същото време и да накаже ЕС, посочи Трайков.

С думите му се съгласи Илиян Василев, който уточни, че Европа няма изгода да строи цяла нова газова инфраструктура до Балканите при положение, че може да получава газ през Украйна.

Турция няма капацитета да измести Украйна и защото на нейна територия няма достатъчно газохранилища, които са сърцето на една газопреносна система, а в Украйна в момента има газохранилища за над 31 млрд. куб м. газ, подчерта Василев.

Той обясни, че България може до две години на диверсифицира своите енергийни източници.  

Двустранните връзки между Турция и Русия нараснаха значително през последните години. Стокооборотът между двете страни в момента е 35 млрд. долара, като се планира той да достигне 100 млрд. долара, обясни Димитър Бечев.

Това по думите му е една от причините Турция да откаже въвеждането на санкции срещу Москва, както и обсъжданите търговски ограничения.

Според него обаче това, което свързва най-много Анкара и Москва е енергетиката, тъй като Турция е вторият най-голям пазар за руски газ.

Трайков, Василев и Бечев се обединиха около мнението, че е „Турски поток“ по-скоро няма да бъде реализиран.

Те бяха категорични, че от газовите отношения между Москва и Анкара страда България.

Това е причината да не се осъществяват и газовите връзки между България и Турция – Анкара не иска да направи интерконектор с нас, защото използва този коз при преговорите с „Газпром“ за по-голяма отстъпка за природния газ, коментира Димитър Бечев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2015 в 22:22

DA JIVEE RUSSIA! DA JIVEE SSSR! DA JIVEE YUGOSLAVIA! SMART ZA TEZI DETO TRAGVAT SRESHTU RUSSIA!

23.02 2015 в 22:15

руската империя отдавна иска да се докопа до Босфора и/или Дарданелите.

Доста войни е водила с Османската империя заради това.

Измислили са и панславянството , за да си оправдаят импотентните мераци .

Български възрожденци , съвременници на войните между руската и османската империи - какво мислят за панславизма и русия

http://www.extremecentrepoint.com/archives/335

23.02 2015 в 19:08

бече-то отново си заработи хонорара!

23.02 2015 в 18:41

добре че е даскал Бечев да намира грешките на Путин, че иначе какво ли щяхме да правим...:-))))

23.02 2015 в 16:50

„Няма да има нормални цени на газа докато 96% от него се доставят от Русия.“
Умнико, някой да е забранил вноса от Катар, от ФАЩ, от Марс? И защо други държави внасят от Русия на „нормални“ цени –Германия,Турция Унгария, само не и ние?
Сложен въпрос за платен драскач на Фондацията, тип ала Асан Бояджията.

23.02 2015 в 16:23

"Турция използва България като коз за по-евтин газ от Русия" Ми могат хората, пазарят се, то , за да произвеждаш ти трябват и евтини суровини, за това и икономиката им дръпна толкова много.А ние станахме нация от продавачки, охранители, обслужващ персонал и циганьор на социал с африкански стандарт и европейски ценности.
Важното е, че ни управлява назначената от посолството Тиква.

23.02 2015 в 16:17

Това, което иска Турция, е да стане енергиен център.
---------------------------------------------------------

Еми нали ние сами се отказахме- кой ни е виновен?

23.02 2015 в 16:08

Абе стига сте ревали срещу Путин бре, платените толерасти на Посолството, нали до скоро ревяхте как Путин иска да ни набута с разни проекти, сега, след като ни изолира от всякакви енергийни и икономически проекти, пак ревете.Нали искате независимост от Русия, независимо от цената, къв е тоя рев пак бре? Изполвал ни бил - еми нали ние самите спряхме всички руски проекти, за да не използва, радвайте се.

23.02 2015 в 15:31

Няма да има нормални цени на газа докато 96% от него се доставят от Русия. Това трябва да е ясно на всички чугунени глави и вместо да леем сълзи по Путин, да изградим връзки за диверсификация на доставките. Вече 25 години се туткаме и сме зависими от Русия ,защото ни управляват или тъпанари или предатели .И в двата случай заслужават да отидат в затвора.

23.02 2015 в 15:30

Няма да има никакъв "Турски поток". Най-много да има разширение на "Син поток". Останалото е чист блъф. Нито ЕС ще оставим Путин да си разиграва коня както му се иска, нито дори Турция има желание да помогне на Путин да удуши Украйна и да я включи в нова империя.