Протестна мрежа иска право на отговор от "24 часа" за интервю с шеф в КТБ

OFFNews 13 март 2014 в 21:52 10831 29

Факсимиле от интервюто на Любомир Денев в "24 часа"

Протестна мрежа поиска право на отговор от вестник "24 часа" на публикуваното на 11 март 2014 г. интервю с представителя на Надзорния съвет на КТБ Любомир Денев.

В интервюто се съдържат директни обвинения срещу нас, твърдят 13-те представители на Протестна мрежа, подписали сигнала до Главна прокуратура относно Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков.

На 11 март Цветан Василев внесе в прокуратурата контрасигнал, че "Протестна мрежа" го е набедила, което е подсъдно по чл. 286 от НК.

Съгласно Етичния кодекс, който "24 часа" е подписал и съгласно журналистическите стандарти, вестникът трябва да публикува правото на отговор в същия обем, шрифт и място като материала, който е предизвикал реакцията.

До момента няма информация дали "24 часа" ще постъпи така.

Етои текстът на писмото:

ДО: Г-жа Венелина Гочева

Издател на в. 24 часа

София

Уважаема г-жо Гочева,

Във връзка с публикувано от в.24 часа (11 март 2014г) интервю с г-н Любомир Денев, член на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ), бихме искали да заявим:

Първо, в интервюто се съдържат директни обвинения в клеветничество и недобронамереност от наша страна;

Второ, внушават се връзки между нас и неидентифицирани други трети лица, които не само не отговарят на истината, а са директна лъжа;

И трето, правят се недопустими инсинуации и се изразяват очаквания към прокуратурата и нейните независими действия.

Докато последното оставяме на Вашата журналистическа съвест и принципи, за първите две очакваме да ни бъде предоставено право на отговор в обем и форма, адекватна на вече публикуваното интервю по силата на Етичния кодекс на българските медии.

Уважаема г-жо Гочева,

Тъй като публикуваното интервю носи някои от белезите на платеното интервю, без да е обозначено като такова, моля – ако това е случая – да ни бъде предоставена точна информация. Запознати сме с практиката, която вестник “24 часа” има по силата на договорите си за платени публикации, а именно “правото на отговор” да бъде отново за сметка на първоизточника на неверническите твърдения, които се налага да бъдат оборени.

Тъй като допускаме, че е възможно да не става дума за платена публикация, молим да информирате нас и читателите на вестника поради какви етични и професионални причини авторът не е подписал интервюто си.

Очакваме Вашия отговор, както и конкретно предложение в контекста на настояването ни, изразено в това писмо.

С уважение,

(подписалите сигнала до ГП)

Антоанета Цонева, Асен Генов, Николай Стайков, Христо Иванов, Емил Коен, Ивет Добромирова, Антони де ла Реа, Иво Божков, Теодор Михайлов, Ясен Атанасов, Михаил-Ернесто Михайлов, Владимир Руменов, Георги Илиев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!