Томислав Дончев: С Лукарски сме обречени да работим заедно

OFFNews 09 ноември 2014 в 11:48 2416 0

Томислав Дончев

Аз мога да работя с Божидар Лукарски и без да се разбираме. Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Мога да работя с някого и без да се разбираме с него, но по-добрата формула е да се разбираме. Божидар Лукарски е нов министър, но ние сме обречени да работим заедно, посочи Дончев.

Аз не мисля, че имаше много щастливи физиономии като приехме новия кабинет, въпреки че съзнавам, че голяма част от хората свързват влизането във властта обезателно с радост. Аз вече съм бил министър, всъщност съм бил почти всякакъв и знам за какво става дума. Повярвайте ми - няма поводи за ентусиазъм, каза той.

Вярвам, че България може да бъде по-смислена, по-богата и по-добро място за живеене. Аз знам как това да стане. Отговорността в кабинета ще падне на едни плещи, но вярвам. Че от този кабинет трябва да се получи работещ екип, коментира Томислав Дончев.

Дончев отрече ГЕРБ да са взели за себе си най-доходоносните министерства и да са оставили най-проблемните на коалиционните си партньори.

Това в никакъв случай не са малки министерства, нито са със скромно влияние, нито са със скромен ресурс. Съвсем нормално е този, който поема отговорност за управлението за държавата, да има необходимите инструменти да гарантира, че прави това, което иска да прави. Аз не приемам коалиционната формула като някакво вътрешно надхитряване или „разрязване на баницата". От този кабинет трябва да се формира един работещ екип, иначе нищо няма да се получи, подчерта вицепремиерът.

Има две ключови оперативни програми - "Околна среда" и "Регионално развитие". Има доста направени плащания по тях. Общата им стойност е над 6 млрд. лева. Има и риск да загубим средства по тези програми, големият въпрос е да се реши проблема със спрените програми и възможно най-скоро да стартираме следващия програмен период 2014-2020. Там ни чакат 7,4 милиарда евро. Само от нас зависи кога ще започнем да ги ползваме. В оставащите дни до края на годината ще се опитваме да гарантираме, че загубите няма да са големи, допълни Дончев.

Най-важното
Всички новини