Цветозар Томов: ГЕРБ може да вземе 7 мандата

OFFNews 26 май 2014 в 08:09 9799 1

ГЕРБ може да вземат седем, а не шест места в Европарламента. Това прогнозира пред БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

"На базата на досегашните данни имаме 7 мандата за ГЕРБ, за БСП- 4, 3 - за ДПС, 2 – за „България без цензура“ и един – за Реформаторския блок. Ако ГЕРБ не успее да спечели този мандат, той не отива в ДПС, а в Реформаторския блок", коментира пред БНР Томов.

Той обясни, че е все още е рано да се обобщят всички сигнали за нарушения. "Главният проблем е прекалено големият брой наблюдатели и застъпници. Голяма част от тях дори не знаеха от кои граждански сдружения са наблюдатели. Това засилва съмненията, че са контролирани гласоподаватели", отбеляза Томов.

Най-важната задача на ЦИК е да анализира собствената си изборна практика. Тази избирателна комисия беше поставена в много трудни условия. Започна да работи два месеца преди изборите в съкратени срокове.

Томов коментира и проблема с отварянето на бюлетината – имаше препоръка да се сгъва двойно, за да не се отваря.

"Засега напредъкът с обработката на протоколите е нормален. Досега са обработени над половината от секционните протоколи. Обявяването на крайния резултат ще зависи от темпото, с което ще отстраним техническите грешки. Очаквам най-късно в сряда сутринта да бъдат съобщени резултати на базата на 100 процента обработка. Преференцията ще бъде отчетена днес", добави Томов.

Не е изненада, че българинът се възползва от преференцията – над 40 на сто от хората са се възползвали от преференциален вот.

Тенденцията ГЕРБ да набира гласове се оформи месец преди изборите и би следвало да бъде отчетена от колегите, коментира още Томов, който беше подкрепен за член на ЦИК в гражданската квота от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови