Тагарев: У нас има партии, които са инструмент на Русия в хибридната война

Можем да предоставим още военно-техническа помощ на Украйна, съобщи министърът на отбраната

OFFNews 11 юни 2023 в 20:06 4886 5

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Има партии, които действат за руските интереси. Самата среща с Митрофанова не е пример, но тези партии са инструмент за Русия. Явно са готови да действат в интересите на Русия - да настройват групи в обществото една срещу друга. Това е хибридната война.

Това заяви пред bTV новият министър на отбраната от кабинета "Денков" Тодор Тагарев. В ефира на bTV той гарантира, че България може да предостави допълнително военно-техническа помощ на Украйна и че има възможност за това.

Тагарев обясни, че доставената до момента военно-техническа помощ на Украйна от страна на България е била "оценена доста високо", тъй като е съотвествала на украинските възможности и е била в добро състояние. 

Той уточни, че не може да каже какво точно въоръжение е доставила България на Украйна, защото информацията е класифицирана. Става дума за боеприпаси и въоръжение, добави военният министър. 

Дали България да даде своите многоцелеви съветски изтребители МиГ-29 на Украйна е въпрос на обсъждане, каза министърът.Причината е, че България няма ресурс да придобие и поддържа т.нар. заместващи изтребители на мястото на МиГ-29. "Нямаме такива пари, а трябва по някакъв начин да поддържаме летателната подготовка на нашия състав", каза Тодор Тагарев. 

По повод информацията, че в Черно море се носят мини и експлозиви, Тагарев коментира, че не бива да "пренатягаме нещата", защото България не се намира чак толкова близо до Украйна. 

По думите му, докато Русия не се прибере на собствена територия и не "приеме добро поведение", войната в Украйна няма да е приключила:

"Докато Украйна не освободи всички окупирани територии и Русия не обясни как ще изплаща репарациите, няма да има сигурност за нас. Виждате какво става в Черно море и сега с взрива в Нова Каховка - това може да срине туристическия сезон."

Бюджетът за отбрана ще стане 2% от БВП следващата година, а не тази, каза още Тодор Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

5

динозавър

11.06 2023 в 22:27

Главната партия, която работи за руските интереси, се казва "мунчо".

1000

4

Зла свекърва

11.06 2023 в 22:20

Един нормален министър на отбраната да имаме най-накрая. Желая му пълен мандат и да успее да задейства модернизирането и превъоръжаването на нашата армия по Натовски стандарт.

1000

3

PaulPierce

11.06 2023 в 22:13

БСП, Левицата, Вгъзраждане, ИТН, другарят президент.

9347

2

Анализи

11.06 2023 в 21:57

Да има путински партии и трябва да ги назовем ясно. Първата е фашистката Възраждане. Всичките им действия са такива. Заимстват идеи от националсоциализма. Освен това са антибългарска партия. Успех за министър Тагарев.

1060

1

CAHDOKAH

11.06 2023 в 21:44

Надеждата ни е във Вас, г-н Тагарев! Трябва да помогнем на героичните украинци колкото можем, дори и със самолети, те бранят не само нас, но и цяла Европа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!