Тагарев не иска военното разузнаване да се обедини с ДАР

OFFNews 22 септември 2023 в 13:29 1478 0

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев

Военното разузнаване работи изключително добре и е много важна структура на системата на Министерството на отбраната. Не виждам как може бъде извадено от министерството.

Това заяви военният министър Тодор Тагарев, цитиран от БТА. Той беше на посещение във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия за откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха.

Тагарев допълни, че е ежедневен контакт с ръководството на военното разузнаване, защото войната е в много близко до страната ни.

"Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на отбраната, армията и министъра на отбраната, без значение кой е той", каза още Тагарев.

В четвъртък депутатите коментираха в кулоарите идеята на Атанас Атанасов ("Продължаваме промяната-Демократична България") да се обединят в една служба Държавна агенция "Разузнаване" и "Военно разузнаване".

Тагарев коментира още, че НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море без да присъства с военни кораби, но присъства със самолети, разузнавателна информация.

"Нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат това експулсиране", заяви министърът за решението на България да експулсира предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници, като ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва.

"Изключено е Полша да спре военната помощ за Украйна. Полша е от съюзниците в НАТО и ЕС, които най-добре разбират какво е да бъдеш обект на руска агресия, заедно с балтийските страни", каза министърът по повод изявление на полския премиер Матеуш Моравецки, че Полша няма да доставя повече оръжия на Украйна. Полският президент Анджей Дуда увери вчера, че казаното от Моравецки е било изтълкувано погрешно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови