Борисов и Пеевски са "за" сливането на военното и цивилното разузнаване, но след края на войната

Кристина Минчева 21 септември 2023 в 12:00 1194 1

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Бойко Борисов

Бойкo Борисов и Делян Пеевски подкрепят сливането на военното и цивилното разузнаване, но това трябва да се случи “в мирно време“.

След като вчера Атанас Атанасов подаде заявление, че се оттегля като председател на парламентарната Комисия за контрол над службите за сигурност заради коментар на Бойко Борисов, че не подкрепя сливането на разузнаванията, днес лидерът на ГЕРБ обясни, че е имал предвид, че сега не е моментът за сливане на службите заради войната в Украйна.

„Просто сега, когато теkат маса, надявам се, без да знам, операции по службите, едно преструктуриране и сливане под половин година не минава. Канцелариите, печатите, преназначенията, сградите... Аз не съм казал, че съм против това да се случи, а да се случи в момент, когато може, и обстановката е спокойна. Ние сме за модернизиране на службите“, коментира Борисов.

Той обясни, че сливане на службите е възможно, когато има законодателство, гарантиращо сливането да се случи, когато има кадри и когато могат да се модернизират службите. Борисов отбеляза, че и отношенията с евроатлантическите служби също са много важни.

„Това ще стане във времето, подредено. Това не е сергия „Плод- зеленчук“ да преподредим нещо“, каза лидерът на ГЕРБ-СДС.

Той заяви, че би го подкрепил с две ръце, ако каже, че е готов да оглави която и да е служба.

„За господин Атанасов с две ръце, веднага за каквото пожелае, имам му пълно доверие“, съобщи Борисов.

От думите на Делян Пеевски също стана ясно, че подкрепя ген. Атанасов и според него той трябва да остане председател на Комисията за контрол на службите.

„Според мен това е прибързано действие на Атанасов“, смята Пеевски относно оттеглянето на генерала от председателство на Комисията за контрол на службите.

И Пеевски обясни, че ДПС „по принцип били казали да на предложението за сливане на службите, но имало време това да се случи“.

„Нека да се обмислят нещата, не сме виждали проект. Според мен трябва да се изчака. При съседа има война, не е сега времето за тези промени. Трябва да се успокои обстановка, едни структурни разбутвания на службите могат да объркат много. Те работят, да, може би може да се надгради, но трябва да се обмисли. Промени, сливания, след като войната приключи“, смята Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика