Светослав Трайков все още е в борда на директорите на НДК

Смяната му не може да стане автоматично, защото заедно с отстраняването му трябва да бъде назначен юрист от Министерството на правосъдието, обясни министърът на културата

Ружа Райчева 13 януари 2023 в 15:56 4408 0

Велислав Минеков и Светослав Трайков

Снимка Колаж OFFNews

Велислав Минеков и Светослав Трайков

Въпреки уверенията на служебния министър на културата Велислав Минеков Светослав Трайков все още е член на съвета на директорите на НДК. Минеков обясни, че смяната му не може да стане автоматично, защото едновременно с отстраняването му трябва да бъде назначен юрист от Министерството на правосъдието.

Това стана ясно от отговор на Минеков на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната" (ПП) Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Той попита Минеков защо Светослав Трайков все още може да бъде открит в Търговския регистър като член на съвета на директорите на НДК, при положение, че Минеков изрично каза, че е бил отстранен от съвета. 

На 2 ноември, след силен обществен натиск, Министерството на културата обяви, че Светослав Трайков е бил освободен като член на съвета на директорите в НДК. Днес обаче депутатът Христо Петков (Ицо Хазарта) обърна внимание, че Трайков все така може да бъде намерен в Търговския регистър като част от съвета на директорите. 

Според него успеваемостта на Трайков като професионалист е съмнителна, тъй като липсват предприети мерки и постигнати резултати по изпълняваните от него позиции, включително като експерт в администрация, член на съвета на директорите на варненското НДК, съветник и впоследствие - държавен експерт в отдел "Европейски програми и проекти".

"На 2 ноември 2022 г-н Трайков депозира своята оставка и аз я приех. Неговото място следва да бъде заето от юрист от Министерство на правосъдието. Смяната не може да стане автоматично, защото смяната на член на съвета на директорите трябва да стане съвместно с назначаването на човек на негово място. Не може бордът на директорите да стои с четен състав от четирима. Съвсем скоро предстои провеждането на конкурс, в който може да участва всеки", обясни Минеков.

"Все пак знаете, че има възможност да има временно изпълняващ тази длъжност, след като очевидно на господина не му е мястото там", отговори му Ицо Хазарта.

Миналият месец рапърът депутат попита дали е нормално човек, който "открито застава на страната на денацифициращите Украйна" и се "хвали как трови кучета с антифриз", да работи в Министерството на културата. Минеков му отговори, че "Светослав Трайков е човек с качества и че докато той е министър, Трайков ще работи в министерството". Трайков беше сред най-активните участници в протестите срещу правителството на ГЕРБ през 2020 г. Същевременно той е бил член на ГЕРБ до 2013 г., след това партиен активист на Николай Бареков, а през 2021 г. - кандидат-депутат на "Изправи се, БГ" на Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!