Столичната община не приема МВР да се оправдава с нея за безредиците на протеста

OFFNews 22 ноември 2023 в 20:33 2162 2

Протестът на 16 ноември 2023 година

Снимка OFFNews

Протестът на 16 ноември 2023 година

Твърденията, че Столична община не е уведомила Министерството на вътрешните работи и Столичната дирекция на вътрешните работи в законовия срок за протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, не отговарят на истината, заявиха от общината пред БТА.

Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14 ноември в края на деня. Още на следващата сутрин Общината уведомява всички ресорни органи за сигурност. Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е единственият законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, заявиха още от Столична община.

По-рано днес по време на изслушване в ресорната парламентарната комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза, че Столичната община не е поискала становище от МВР преди да допусне протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември.

Министърът твърди, че в продължение на няколко дни преди протеста МВР е наблюдавало организация в различните групи за това как футболни фенове възнамеряват да се съберат на мирен протест срещу ръководството на БФС и е започнало комуникация със Столичната община. „В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, тъй като в деня преди протеста той все още не беше съгласуван. На другия ден сутринта, в деня на протеста, ние разбираме, че този протест вече е съгласуван от кмета“, каза министър Стоянов. Той твърди, че „практиката назад в годините е винаги преди съгласуване да се иска становище от СДВР, това не е направено“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

22.11 2023 в 23:16

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест"

Това "нерегламентиран протест" какво значи, аджеба? Щото в Закон за събранията, митингите и манифестациите четем:

"Чл. 12.
(2) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:

1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;

2. застрашават обществения ред в съответното населено място;

3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;

4. нарушават правата и свободите на другите граждани."

Никъде не се споменава "нерегламентиран протест". А се изискват "несъмнени данни". Къде са тези данни? Споменати ли са в писмата?

-1750

1

ob1

22.11 2023 в 22:17

"В деня преди протеста ние изпратихме поредно писмо до кмета на Столична община, в което за пореден път го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест"

Герберската калинка си признава, че са знаели за протеста и въпреки това кметът му е виновен. Абе подозирам, че Терзиев като ДС издънка е сложил робокопската сбруя и е ритал оня човек... Това с цел да дискредитира милицията вероятно :)
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews