МВР се оправда със Столична община за случилото се на протеста срещу БФС

"Робокоп" облекла са скрили отличителните знаци на някои от униформените, заяви зам.-главният секретар Димитър Канганчиев

Ружа Райчева 22 ноември 2023 в 15:40 2343 3

Ръководството на МВР на извънредно изслушване в парламента заради протеста на 16 ноември срещу БФС

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Ръководството на МВР на извънредно изслушване в парламента заради протеста на 16 ноември срещу БФС

Министерството на вътрешните работи прехвърли топката за случилото се на протеста срещу "Български футболен съюз" към Столична община. Кметът на София е съгласувал протеста без становище от СДВР, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. 

Днес на извънредно заседание на комисията по вътрешна ред и сигурност беше изслушано ръководството на МВР заради насилито на протеста срещу БФС. По време на изслушването Калин Стоянов заяви пред депутатите, че ведомството му категорично се разграничава от насилието, както от страна на гражданите, така и от полицаите. 

СДВР твърди, че заедно с БФС са уведомили Столична община, че на 16 ноември ще се проведе протест, но че МВР не са получили допълнителни питания или искане за становище, което е затруднило организацията по охраната. 

“На мнение сме, че благодарение на навременната намеса на СДВР не допуснахме най-страшното - да има човешки жертви”, каза Калин Стоянов. Практиката назад в годините е била преди подобен протест да се иска становище от СДВР, а това не е направено, обясни министърът. 

"Знаехме, че на този протест исторически враждуващи агитки ще се съберат, този път не за да се бият, а за да изразят "любовта си" към БФС. Изкарахме 1500 човека. Ако не бяхме направили това, последствията щяха да са много по-големи", каза Калин Стоянов. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че е имало неяснота дали футболната среща на България и Унгария ще се проведе в София или не. Той изтъкна, че МВР е трябвало в последния момент да направи план и организация за охрана на протеста.

Заместник главният секретар на МВР Димитър Канганчиев отбеляза, че по време на протеста повечето футболни фенове не са носели отличителни знаци на отборите си, носели са знаци за оставка на БФС и българското знаме. Агресията е започнала с изстрелаване на ракети към полицейските кордони, съобщи Канганчиев. Полицаите се опитали да спрат насилието, но то ескалирало, започнало вандалство - чупене на колчета и замеряне на полицаите. 

"Протестиращите включително пръскаха със сълзотворен газ, започнаха да пробиват кордона с кофи за смет. След като забелязахме неспиращата агресия, направихме път за машината, пръскаща водна струя. В продължение на 10 минути феновете бяха умолявани да спрат да нарушават реда", разказа Канганчиев. 

Когато МВР изкарва водното оръжие, от задните редици протестиращи започват да мятат неща по него, като уцелват на няколко пъти главите на протестиращите по-напред. Полицаите взели мерки да овладеят напрежението и да изведат пострадалите. 

"Може би в този момент имаше такива, които се оплакаха от полицейско насилие, но към никакъв начин полицейските сили не са навлизали в протестиращата група", твърди Кангачиев. 

Задържани са 38 лица. На 24 от тях е била наложена санкция по административен ред за хулиганство и нарушаване на обществения ред. Наложена им е глоба от 1000 лева и забрана за посещаване на спортни мероприятия за 1 година. Има и задържани заради влияние на наркотични вещества, съобщи зам.-главният секретар на МВР.

Има 33 ранени полицаи. Установено е, че 3 полицаи са използвали прекомерна сила върху извършителите на тези нарушения. Образувано е дисцплинарно производство, в хода на което са отстранени от длъжност. Има данни за още трима или четирима униформени, които са нарушили правомощията си, съобщи Канганчиев. 

"Робокоп" облекла скрили отличителните знаци на някои униформени

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов критикува МВР затова, че се "опитва да прехвърли топката на Столична община". Той попита защо някои от служителите на МВР не са носели обозначителни знаци в нощта на протестите.

Зам.главният секретар на МВР отговори, че има уверението, че всички служители са носели обозначителни знаци. По думите му заради засилване на напрежението служителите на МВР са се оборудвали с "робокоп облекла", които са закрили част от обозначителните знаци.

Министър Калин Стоянов допълни, че всички, които не са носели правилно своята униформа, вече са идентифицирани и ще понесат отговорност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

3

Муню

23.11 2023 в 09:51

Тея оръскачки само сме ги чували, че ги имаме.
Изведнъж се оказват на правилното място и то от тези, които твърдят, че се наложило на бързинка да пратят 1500 униформени.
Всичко са знаели какво ще се случи! Въпроса е, дали са го разпалили нарочно или случката е заради некомпетентност?
Народната полиция се връща с пълна сила. Браво на Борисов, комунизма нема да умре!!!

-1650

2

ob1

22.11 2023 в 16:16

"Калин Стоянов заяви пред депутатите, че ведомството му категорично се разграничава от насилието, както от страна на гражданите, така и от полицаите"

Яката врътка... тоя гениален ход може да се използва примерно от някой убиец. Как ви звучи "извършителят се разграничи от извършеното насилие"?
Абе всички ли гербе**** са такива кухи лейки?

17439

1

мнение от IP

22.11 2023 в 16:14

Полицейската работа е рискова, тежка и зле платена. Обаче тези началници правят мечешка услуга на полицаите и така, че този труд да не се уважава. Защото лъжат и мажат. И така никой няма да повярва дори при правилни действия на полицията. Първо причината била, че се сбили агитките, после причината била, че някой отзад ударил някой отпред. И т.н. и т.н...И как при толкова пострадали само трима ще отнесат някакви наказания? Ние гледаме клипове с бой с палки и счупени глави и очаквам полицията да идентифицира всички. Хулиганите - в затвора, полицаите - с наказания. И така ще има уважение към всички полицаи, които с риск за живота си пазят обществения ред.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки