Стоянов: Подкрепяме изграждането на високотехнологичен военноморски флот

OFFNews 13 август 2022 в 19:48 2677 1

Димитър Стоянов

Снимка Министерство на отбраната

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя усилията за изграждането и поддържането на високотехнологична база за военноморския ни флот.

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в приветствието си към личния състав на Военноморските сили  във Варна на тържественото събрание - концерт по случай 143 години от създаването на бойния флот.

Министърът увери, че проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове и подчерта, че това е факт, благодарение на настойчивостта на командирите и военнослужещите.

„Благодаря на всички вас, които показвате как могат да се преодоляват всички затруднения“, посочи той и допълни, че българските Военноморски сили са гарант за суверенитета и сигурността на страната ни.

„Участията в учения, национални и международни мисии и операции са доказателство за вашия професионализъм. Доказателство е и последното успешно приключило учение „Бриз - 2022“ с участието на 11 страни, провело се в Черно море в условията на изключително усложнена геополитическа среда“, каза Стоянов.

Той благодари на флотските ветерани и на семействата и близките на военните моряци и пожела на всички попътен вятър и бъдещи професионални успехи.

„Делата са основният ключ към успеха и българските Военноморски сили прилагат тази максима в своята работа. Те сами предизвикват успеха си - чрез упорити и своевременни действия. Съдя обективно по постигнатите резултати по трите мисии на Въоръжените сили и по демонстрираната активност в процеса на модернизация на Българската армия“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Ефтимов каза още, че през годините многократно са подчертавали критичната важност на Черно море за националната ни сигурност.

"В съюзен формат на всички нива сме отстоявали тази позиция. Готовността на дежурните сили и средства на военния ни флот е повишена, а системата за наблюдение на морските пространства е поставена под непрекъснат режим на работа. Мерките за повишена бдителност, както и тези за дългосрочно повишаване на възпиращия и отбранителен потенциал, поставят нови, по-високи изисквания за развитието на способностите на ВМС и на съвременните военнослужещи", подчерта той.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов отбеляза, че за своята 143-годишна история ВМС са доказали, че са една от институциите на държавата. Той благодари на военнослужещите и цивилните служители за тяхната отдаденост и професионализъм. За проявен висок професионализъм военнослужещи и цивилни служители от ВМС бяха наградени от министъра на отбраната и началника на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови