Quantcast

Станишев: Преференциален вот е предвиден, медиите манипулират

Нели Чолашка Последна промяна на 21 февруари 2014 в 13:35 4902 11

Сергей Станишев, лидер на БСП.

Не е вярно, че има отказ от преференциалния вот, медиите манипулират хората.

Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос защо БСП не прокара докрай възможността за пренареждане на листите чрез новия Изборен кодекс. В него е предвидена възможност за пренареждане на всяко място в листата без това на водача. Тези условия важат за изборите за национален парламент. На евровота може да бъде сменен и водачът, каза Станишев.

БСП явно няма да подкрепи предложението на ДПС текстовете за преференциалния вот да бъдат прегласувани.

Скандалът около този текст избухна вчера, след като ДПС в последния момент предложи листите, в които не е посочен предпочитан кандидат, да се считат за преференция за водача. Така на практика първият няма да може да бъде изместен. ГЕРБ, които почти не присъстваха в залата вчера при гласуването на този текст, обвиниха ДПС и БСП, че са излъгали хората, че ще има преференциален вот. От ДПС пък атакуваха днес ГЕРБ, че нарочно са отсъствали от залата, защото им харесва тази редакция на текста и поискаха прегласуване.

По принцип не подкрепяме текстове, в които е предвидено гласуване с два различни знака, обясни зам.-председателката на групата на ГЕРБ Цецка Цачева. Предложението на ДПС обслужва малките партии, защото те могат да вкарат в парламента само водачите на листи и най-много и втория в листата, обясни тя.

Цачева напомни, че ГЕРБ винаги са настоявали при минимум 5% подкрепа за един кандидат той да отива нагоре в листите. В крайна сметка беше решено прагът за преференция за националния парламент да е 5%, а за Европарламента - 5%.

Не можем да пробием монолитното единство на трите партии (БСП, ДПС и "Атака"), отговори Цачева на въпрос защо ГЕРБ не противостои като в залата присъстват и гласуват всички 93 налични в момента депутати на групата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2014 в 18:58

Така като гледам коментарите тук и в лицевата книга:

Народът - "Пр
еференциалният вот е фарс, станишев се проваля в опитите си за поредната манипулация"

21.02 2014 в 18:34

серГЕЙ чи те медиите над 60% са на Пеевски.Кой ни манипулира?? Ти бе мошеник, постоянно льжеш, естествено някои не ти вярват!!

21.02 2014 в 17:29

сергейчо за нищо не става. Час по-скоро да го махате.

21.02 2014 в 15:32

Целта е постигната! Хората нямат никакво влияние върху т.нар. избори. На власт е олигархична върхушка, начело с "народните избранници": Станишев - националем предател второ поколение; Доган/Местан - бивши агенти на ДС; Болен Лидеров - ибрикчията на горните този скоро ще го заместят с оня, псевдоинтелигентния псевдожурналист Ибреков.
Както искате гласувайте, резултата е все същия, понеже такъв е закона. Или с други думи: приеха закон, според който начело на държавата е Партията и нейните клонове (ДПС, НДСВ,ГЕРБ няма значение как ще се казват, една майка имат). Обикновенно такива сраствания между икономически и политически интереси и престъпност се наричат с думата "мафия". Всеки опит да не бъде мафията на власт ще се обявява вече за незаконен! Добре дошли в европейския вариант на Северно-корейската идеология "Чучхе".
Нашият вожд (Der Führer) Хамстера ще ни води по светлия път! Ура, другарки и другари! (бурни и продължителни ръкопляскания)

21.02 2014 в 15:21

Като увисне на въжето съветският сатрап Янукович, дали на херцонеца ще му уври чугунената комунистическа кратуна че ще дойде и неговият ред.

21.02 2014 в 15:06

Станишко, като всички са ти криви, що не вземеш да се махнеш?

21.02 2014 в 14:44

просто умри бе!

21.02 2014 в 14:41

На некадърния водолаз водораслите му пречели - на Станишев сега медиите. Накрая ще се окаже, че и времето му пречи.

21.02 2014 в 14:28

... "кои" медии манипулират... държавните ли, цветанвасилевите(догановите) ли... кажи - да ги презреме и порицаеме!

21.02 2014 в 14:28

"На избори за национален парламент човек от последните места в листата може да стане втори" - и после медиите манипулирали. Хората не искат да стават втори! Това ли чухте след толкова дни на протести??? Станишев за второто място ли ще се бори в листата или ще получи служебно сигурното първо местенце???? После медиите манипулирали ... Освен това дори пресвдопротестиращите от палатката на Мая Манолова искаха НУЛЕВ праг! И вие верно го занулихте до там, че да няма значение ...