Доверието към правителството и парламента е разрушено необратимо

OFFNews 19 февруари 2014 в 09:05 6363 14

„Доверието към правителството и парламента е необратимо разрушено. Ресурсът е изчерпан до такава степен, че има критичност дори сред симпатизантите на управляващите и всичките им действия да противодействат не довеждат до обрат.“ Това заяви директорът на социологическата агенция „Екзакта рисърч“ Лидия Йорданова в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

Тя коментира национално представителното изследване на агенцията, представено вчера.

Данните показват 21.7% подкрепа за ГЕРБ, 19.2% за БСП. Изненадващо, ДПС, АБВ и „България без цензура“ вземат по 6%. Реформаторският блок има 5.6%. Подкрепата за националистическите формации се срива. Обединението НФСБ-ГОРД-НИЕ остават под черта с 3%, а парламентарно представената сега „Атака“ - едва 1.8%.
ДПС, АБВ и „България без цензура“ със сигурност ще имат поне един евродепутат, прогнозира днес Лидия Йорданова.

Одобрението към парламента е паднало до критично ниските 15%, неодобрението е масово – 1/3 от анкетираните не дават подкрепата си. 2/3 не одобряват правителството и искат предсрочни избори.

„От миналата година насам нямаме нито едно изследване, в което да е доминирала позицията, че този кабинет трябва да изкара пълен мандат“, коментира Йорданова.

Резултатите на ДПС, АБВ и „България без цензура“ Йорданова коментира като „голямо раздвижване в политическия сектор“ и уточни, че то не се отнася за ГЕРБ и БСП.

„Електоратът на БСП губи между 10 и 15% със стартирането на АБВ. Но АБВ имат значително по-голям потенциал, те не разчитат само на избирателите на БСП“, допълни тя.

„АБВ се харесва на много различни хора. Едната група е про БСП – възрастни, другата е заможните, успелите, на средна възраст. АБВ има характеристиките на голяма партия“, коментира тя.

Ще има страшна бинка за националистически настроения електорат, който е близо 1/3 от българите, коментира Йорданова.

„50% казват „Ние сме патриоти“, 1/3 казват, че са националисти“, поясни тя.

Бареков печели, като приземява националистическото говорене до нивото на „Ти имаш проблем, аз ще го реша“, той се обвързва с осигуряването на благоденствието и благополучието на всеки.

Това, което дръпна „Атака“ надолу бяха скандалите около лидера й Волен Сидеров, коментира Йорданова данните за едва 1.8% подкрепа. Лично Сидеров има едва 5% одобрение, а е имало време, когато е бил втори след лидера на ГЕРБ.

На въпрос за вероятната избирателна активност Лидия Йорданова отговори, че в момента текат два процеса.

„От една страна, има тотално отвращение от политиката, но се надига и гражданско общество, което ще заеме позиция, защото политическата ситуация у нас вече опря до цивилизационен избор. Не знам накъде ще прелее“, каза Йорданова.

Изборите са европейски, но залогът не е европейски, а за разпределение на политическото пространство, заключи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!