Станишев: Десните сключват брак с дявола

Владимир Йончев Последна промяна на 23 февруари 2019 в 15:11 3511 1

Заради властта десните са готови на брак по сметка с дявола и така дават легитимност на десния екстремизъм и на национализма, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в словото си пред предизборния конгрес, който се провежда в Мадрид.

Има една съблазън - да се носим по модата, в която всички повтарят думи като "национална държава", "нашият интерес". Ние обаче казваме: социална Европа! Това означава да спасим Европа, променяйки я, преодолявайки неравенствата, които са вече ужасяващи в ЕС, несправедливостта, каза той.

Станишев благодари на испанския премиер и домакин на форума Педро Санчес, че е поел риска да извади испанците от отчаянието и да им даде надежда за по-добро бъдеще. Лидерът на ПЕС каза, че е притеснен от Народната партия в Испания и я обвини, че тя също се готви да сключи брак с дявола, макар всички досега да са смятали, че Испания е застрахована десния екстремизъм.

Той разказа, че заедно с другите леви лидери са видели картината "Герника" на Пикасо.

"Стояхме пред тази прекрасна картина, хипнотизирани и ужасени от жертвите на войната. Това е предупреждението към Европа и целия свят за това какво може да бъде изгубено", каза Станишев.

И напомни думите на френския социалист и президент Франсоа Митеран: Национализмът е война.

Днес тук сме хора от цяла Европа, говорещи различни езици, но има една фраза, която всеки социалист и всеки прогресивен човек знае: No pasaran, надъха делегатите президентът на ПЕС.

Днес, както казва Франс Тимерманс, битката е за душата на Европа, която е безценна и е наша мисия и отговорност да я спасим от национализма, каза още Станишев. Той призова левите да не стоят безучастни, гледайки този съюз между ЕНП и националистите. Исторически факт е, че крайната десница идва на власт, когато класическата десница вземе тяхната реторика и са готови да им дадат властта, за да спрат социалистите и прогресивните сили, допълни той.

Ние можем да спечелим тези избори, ако всички сме единни и бъдем близо до хората, завърши Станишев.

До 15 март трябва да е ясен водачът на червената листа, както и местата на коалиционните партньори в нея.

Този срок е разписан в правилата за номиниране на кандидатите ни за евродепутати, обясни зам.-шефката на БСП Деница Златева, която води българската делегация на конгреса на ПЕС в Мадрид. След това ще бъде ясно и самото подреждане на цялата листа.

Засега ръководство на БСП обсъжда най-усилено за водач журналистката Елена Йончева, но много от структурите до момента номинират за първи президента на ПЕС Сергей Станишев. Самата Йончева заяви, че Станишев е най-логичният водач на листата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови